Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел очерта оптимистична картина на икономиката, но предупреди, че продължаващата ниска инфлация означава, че скоро няма да има нужда от по-високи лихви, предаде Асошиейтед прес.

Според Пауел макар безработицата да е близо до 50-годишен минимум от 3,6 процента все още има големи възможности за повишаване на заплатите и за включването на още повече американци в редиците на работещите. Той отбеляза, че годишната инфлация остава под целевите 2 процента, определени от УФР.

Американският централен банкер говори пред търговската камара на Роуд Айланд.

УФР понижи водещата си лихва три пъти тази година до диапазона 1,5 процента -1,75 процента. Миналия месец Пауел даде сигнал, че УФР вероятно няма повече да променя лихвата, освен ако икономиката не се влоши значително.

Пауел отбеляза, че трите понижения на лихвата са насърчили покупките на жилища, което е допринесло за растежа на икономиката, продължаващ вече 11-а поредна година - най-дългия досега такъв период.

Централният банкер обърна внимание на едно от предизвикателствата за институцията - инфлацията, която през по-голяма част от последните седем години е под целевите 2 процента. УФР се притеснява, че ниската инфлация може да остане дълбоко вкоренена и да принуди централната банка да поддържа лихвите ниски непрекъснато, което пък ще ограничи възможностите й да се справя с бъдещи проблеми.