Китайският милиардерът Сун Дау, отявлен критик на правителството, беше осъден на 18 години затвор в сряда за "създаване на брожения и предизвикване на неприятности", според официално изявление, публикувано от съда и цитирано от CNN.

Сун беше арестуван през март тази година. Неговата компания Hebei Dawu, група за земеделие и животновъдство, притежава селскостопански активи в Китай и наема около 9000 души в преработката на домашни птици, производството на храни за домашни любимци и други индустрии.

Известен е с това, че яростно критикува управляващата в Китай комунистическа партия.

Сън е признат за виновен в "събиране на тълпи от хора, за да щурмуват държавните институции, възпрепятстване на обществена услуга, предизвикване на брожения, разправии и неприятности, прекъсване на производството и операциите, принудителна търговия, незаконен добив, незаконно окупиране на земеделска земя, незаконно усвояване на публични депозити", обяви местен Народен съд в Пекин.

Освен 18-годишната си присъда Дау е наказан и с глоба от 3,11 милиона юана (480 000 долара).

CNN отбелязва, че Сън е един от малцината в Китай, които публично обвиниха правителството, че се опитва да прикрие мащабите на африканския свински грип през 2019 г., който в крайна сметка погуби повече от 100 милиона прасета в страната. В интервю за CNN през май 2019 г. Сън каза, че местните власти са проверили повторно прасетата му за болестта едва когато той е започнал да публикува снимки на мъртвите животни онлайн.

В местните медии има съобщения, че Сън е замесен в спор за земя с местна държавна ферма, съобщава Ройтерс. Дау твърди, че десетки служители на компанията са били ранени в битка с полицията през 2020 г. след опити да спрат служителите на държавната ферма да съборят една от сградите й.

В изявление от 14 юли правозащитната организация "Китайски защитници на правата на човека" (Chinese Human Rights Defenders - CHRD) заяви, че Сун е изправен пред съда "като откровен опит да бъде наказан за подкрепата му за правата на човека".

"Сън Дау има изключителен принос за подобряване на живота на китайските граждани, живеещи в селските райони на Китай. Неговата подкрепа на защитниците на правата беше продължение на неговата загриженост за благосъстоянието на хората в бедните райони в рамките на китайската икономика", каза Рамона Ли, старши изследовател в CHRD в изявление през март. CHRD добави, че Сун е арестуван заедно със съпругата си и възрастни деца.

Присъдата на Сън идва на фона на нарастващите репресии срещу частните предприятия в Китай. В набор от насоки, изложени през септември 2020 г., комунистическата партия заяви, че частният сектор се нуждае от "политически разумни хора", които "ще слушат твърдо партията", отбеляза CNN.