Акциите на Evergrande (China Evergrande Group) скочиха в Хонконг, след като китайският гигант в сферата на недвижимите имоти постигна споразумение с притежателите на облигации в сряда.

Съобщението помогна за успокояване на притесненията на инвеститорите, дошли от дълговете на компанията от над 300 млрд. долара.

Но най-големият длъжник в света трябва да плати в четвъртък лихви в размер на 83,5 млн. долара по облигации, пуснати в чужбина, съобщи BBC.

Пазарът в Хонконг беше затворен в сряда, когато беше обявена сделката по разсрочване на задължения.

Акциите на Evergrande се повишиха с повече от 20% в четвъртък, след като загубиха повече от 80% от стойността си на фондовия пазар в Хонконг досега.

Компанията се бори да събере пари за изпълнение на задълженията си. В опит да успокои инвеститорите заяви в сряда, че ще плаща лихви по облигациите, издадени в Китай.

Дължимата сума по вътрешните облигации се оценява на 35,9 млн. долара.

Ройтерс съобщи в четвъртък, че председателят на China Evergrande Group е заявил, че главният приоритет на компанията е да помогне на богатите инвеститори да изкупуват продуктите си. CNBC обаче се пита ще успее ли китайската компания да изплати дължимите лихви по облигациите, емитирани навън, деноминирани в долари, в четвъртък.

Акциите на други китайски предприемачи, регистрирани в Хонконг, също се повишиха: котировките на China Vanke скочиха с 4,49%, на Sun Hung Kai с 2,6%, на Country Garden със 7,01%.

Междувременно акциите на HSBC, котирани на Хонконг, нараснаха с над 2%.

Печалбите дойдоха, след като изпълнителният директор на HSBC заяви, че не вижда пряко въздействие от дълговите проблеми на Evergrande върху кредитора, според Ройтерс.