Европейският съюз ще стартира "Глобален портал" (Global Gateway) като схема, която да се конкурира с китайската инициатива "Един пояс, един път" - огромната, геополитически влиятелна мрежа от инфраструктурни и транспортни инвестиции, които Пекин използва, за да свърже своите производители със западните пазари, пише европейската редакция на Politico.

"Искаме да превърнем Global Gateway в надеждна марка по целия свят", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на годишното обръщение за състоянието на Съюза в сряда.

"Ще изградим партньорства на Global Gateway със страни по целия свят. Искаме инвестиции в качествена инфраструктура, свързване на стоки, хора и услуги по целия свят", допълни Урсула фон дер Лайен.

Тя не се отклони от основната си цел - Китай, който беше критикуван от Запада за разширяване на стратегическия си обхват и създаване на дългова зависимост чрез своята многомилиардна инфраструктура и инвестиционна схема.

"Искаме да създаваме връзки, а не зависимости!" - подчерта Фон дер Лайен.

"Ние сме добри в финансирането на пътища. Но няма смисъл Европа да изгражда перфектен път между медна мина, собственост на Китай, и пристанище, собственост на Китай. Трябва да станем по-умни, що се отнася до този вид инвестиции" заяви председателят на ЕК.

Приоритет, добави тя, ще бъде ЕС да обсъжда проекти за свързаност с Африка по време на регионална среща на върха през февруари. Нейните забележки идват три месеца след като 27-те лидери на ЕС възложиха на екипа й да измисли име и лого за новия план на ЕС срещу "Пояс и път", припомня Politico.

Превод:Иван Христов, Агенция "Фокус"