Министрите на финансите на еврозоната пледираха за продължаване на щедрата си бюджетна политика, за да подкрепят икономиката, засегната от коронавируса. Същевременно те обещаха като започне възстановяването, да се заемат със задлъжняването, предаде Франс прес.

"Докато здравната криза не свърши и възстановяването не започне категорично, ние ще продължаваме да защитаваме нашата икономика, като прилагаме необходимото ниво на бюджетна подкрепа", се казва в изявление на министрите от 19-те страни от еврозоната.  "Преждевременно оттегляне на бюджетната подкрепа трябва да бъде избегнато. Еврогрупата се ангажира да запази позицията си за подкрепа на еврозоната през 2021 г. и 2022 г.", се казва още в текста.

Когато отмине бурята, ще се върне прилагането на строгите бюджетни правила и ще започнат усилията срещу увеличаването на дълга посредством устойчиви средносрочни бюджетни стратегии, като се поставя акцент върху подобряване на качеството на публичните финанси, увеличаване на нивото на инвестициите и подкрепата за зеления и дигитален преход, се казва още в документа.