Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката Кирил Петков представиха новите икономически стимули в подкрепа на бизнеса.

"Идеята е да се направи една програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от инструменти - където можем използваме бюджетни средства, до колкото е възможно и доколкото те са пренотифицирани в Европа, където не можем - мобилизираме всички извънбюджетни средства, за да бъде българският бизнес подпомогнат в случай на нова вълна на Ковид през есента и зимата", каза министър Василев. 

Той обясни, че се подготвя актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, т.е. не се вдига дефицитът, но се преструктурират разходните пера, така че да се осигури финансиране за новите мерки до края на годината. Василев подчерта, че по този начин българските фирми ще са абсолютно равнопоставени с фирмите от всички други държави от ЕС. 

"Ако фирмите работят ще има повече пари в бюджета за всички. Държавата не произвежда пари, тя ги взема от гражданите и от фирмите и ги дава на други, където има нужда. Затова трябва да подобрим събираемостта и да се спрат течовете на неефективни разходи", добави Асен Василев.

Кредити без обезпечение за бизнеса

В момента имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в сектори, които са засегнати, например в туризма, каза Кирил Петков.

"С разрешението на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер от близо 2,5 млрд. лева. В нея българската държава застава като партньор и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции. По този начин развързваме ръцете на банките да дадат всички тези средства, които в момента имат, но не смеят да дадат в посоки, където би било най-полезно за икономиката", обясни икономическият министър.

По думите му, за да влязат тези средства максимално бързо в икономиката е договорено тези нови кредити за малкия среден бизнес да нямат нужда от обезпечение.

"Това означава, че в рамките на 10 дни можете да отидете до своята банка и да кажете като част от Програмата за възстановяване искам да кандидатствам. И без да правите ипотеки, само с документ, че сте истински бизнес и през последните три години сте оперирали ще можете да вземете до 70% от своите приходи за 2019-а или 2020-а (което е по-голямо) като кредит за 7-годишен период", разясни Кирил Петков.

Мярката 60/40 още два месеца

Днес стана ясно, че мярката 60/40 ще продължи за още два месеца, в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ. 

"Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван е малко над 1,4 млрд. лева. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в праговете на допустимост", обясни Гълъб Донев. Той подчерта, че всичко това ще стане, след като има отговор от Департамент "Държавни помощи" към ЕК.

Следващата седмица ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество за параметрите на мярката 60/40, стана ясно от думите му.

Донев подчерта, че след отговора на ЕК ще се продължи активния социален диалог с работодатели и синдикати, за да се направи най-добрият формат за тази мярка, за да подкрепим в този преходен период заетостта на работещите във всички сфери, във всички икономически дейности. Според него не може да се направи друга мярка във вида на 60/40, защото ако се направи, тя трябва наново да бъде нотифицирана от ЕК, тъй като попада в обхвата на държавни помощи. А това по думите му отнема изключително много време.

Гълъб Донев съобщи, още, че се разработват нови мерки за помощ на бизнеса за времето от септември до края на годината.

Припомняме, че миналата седмица служебният кабинет представи първата си мярка в подкрепа на бизнеса - безплатно летуване на ученици и учители за една седмица.

Целта е на мярката е да бъде вдигната заетостта в туризма от нощувки, а в същото време да има и силен социален ефект.