Няма да има конкретни негативни последици върху икономиката в краткосрочен план от наложените санкции от САЩ срещу тримата българи. Това заяви Мартин Заимов, финансист и бивш подуправител на Българска народна банка, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че в сряда Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ обяви, че налага санкции на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, бившия народен представител Делян Пеевски, заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 компании в България съгласно закона "Магнитски".

"Вероятността българска банка да предприеме действия, благодарение на които да бъде санкционирана, е малка, и дори да я има, тези конкретни санкции ще дойдат след години. Конкретна банка би могла да рискува, но не мога да предположа, че от финансова гледна точка ще има краткосрочни последици", каза Заимов в коментар какъв резултат може да се очаква, ако българска финансова институция влезе във взаимоотношения с някое от санкционираните лица.

Според Заимов, финансовите средства на санкционираните лица не се намират в една банка и общият им обем няма да може да повлияе на българските банки. Финансистът не се ангажира да коментира какво би се случило с парите на санкционираните, които се намират в чужбина.

Смисълът на закона "Магнитски", по който са наложени санкциите, е да спре движението на пари, придобити чрез корупция и да засегнат заинтересованите лица, с по-малка степен съответното общество, обясни Заимов. По думите му това е в много по-голяма степен политическо действие, отколкото реално, икономическо и финансово действие.

Санкциите ще повлияят положително върху бизнес климата в страната, смята Заимов.