Села и градски общности в Тайланд започнаха да помагат на съседите си, останали без работа заради карантината за коронавируса, създавайки десетки местни хранителни банки, включващи полуготови спагети, консерви, ориз и калъпи сапун, предаде Ройтерс.

За няколко дни местата, наречени "Килерче за споделяне", изникнаха в 44 провинции.

Осъзнаваме, че тайландците се сблъскват с криза, която ги лишава от доходи и че те нямат пари да си купят храна заради Ковид-19, каза инициаторът на проекта Супакит Кулчартвийт. Той стартира проекта в Тайланд с пет такива килера - четири в Банкок и един в западната провинция Районг, вдъхновен от Малкия безплатен килер в САЩ.

Не искаме да взимаме много, защото трябва да споделяме и с други хора. Взимам само това, което ми е необходимо, изтъкна 62-годишната Гингпеч Лортхонг, чийто съпруг е без работа и трябва да изхранва още пет членове на семейството.

Въпреки че Тайланд смекчи определени ограничения, позволявайки на някои компании да възобновят работа, по-голямата част от работната сила в страната не работи и няма пари.

Тайланд оповести шест нови случая на коронавирус днес, като общият им брой нарасна до 3105, откакто избухна епидемията през януари.