Трите десетилетия непрекъснат разцвет на Австралия са застрашени от внезапна засечка, след като пандемията от коронавирус срина един от най-доходоносните източници на приходи за австралийската икономика - имиграцията.

Австралия постигна успех в овладяването на епидемията и възобновяването на дейността на икономиката си, чийто обем достига 2 трилиона австралийски долара (1,33 трилиона щатски долара), отчасти благодарение на затварянето на границите.

Тази политика обаче спря и масовата имиграция - ключов източник на потребителско търсене, работна ръка и растеж за австралийската икономика, която е изправена пред рецесия за първи път от началото на 90-те години на 20 век.

Нетната имиграция, включително международните студенти и пристигналите с визи за квалифицирани служители, се очаква да се срине с 85% през финансовата година до юни 2021 година, което ще свие търсенето за всичко - от автомобили до образование и сватбени халки.

Собственикът на бижутерски магазин Гурмет Тули споделя, че бизнесът му вече усеща удара. Той е разположен в Парамата, предградие на Сидни, дом на десетки хиляди мигранти.

"Основната ми клиентела са млади хора, които идват тук, за да следват, намират работа и се установяват, влюбват се и искат да се оженят", разказва бизнесменът.

"Не съм продал и един диамантен пръстен през последните два месеца", оплаква се той и допълва, че бизнесът досега се е свил с около 40% тази година.

За Австралия миграцията има толкова голямо значение, че според изчисления на анализатори австралийската икономика би изпаднала в рецесия миналата година без новопристигащите, които дават тласък за увеличаване на населението.

Главният икономист на AMP Capital Шейн Оливър оценява, че растежът на населението през последните години е тласкал напред икономиката с около 1 процентен пункт годишно.

Със спирането на миграцията обаче образованието, жилищния сектор и туризмът изглежда ще бъдат сред най-тежко засегнатите икономически отрасли.

Пресъхването на притока от международни студенти, които през последните години съставляват около 40% от имиграционния поток, се очаква да удари тежко образователния сектор. С обем от 37 милиарда долара, той е вторият по големина бранш в услугите за износ след туризма.

Намаляването на новопристигащите също така потиска строителния бум, който в големи градове като Сидни и Мелбърн е подхранван от мигрантите.

Съществени последици

Макар имиграцията да е тема, предизвикваща политическо разделение в Австралия, широко признат е фактът, че страната има нужда от 200 000 до 300 000 пристигащи имигранти годишно, които засилват потребителското търсене и запълват недостига на квалифицирани кадри в редица сектори.

Много от мигрантите идват с временни визи, а по-късно получават постоянно местожителство, допринасяйки за дългосрочния растеж на населението.

Според най-новата прогноза, направена през 2018 година, населението на Австралия ще нараства средно с 1,6% годишно през десетилетието до 2027 година. Без имиграцията, според експертите, растежът ще би бил едва 0,5%.

През периоди на забавяне на икономиката и когато безработицата е висока, има популистки натиск за забавяне на миграцията, посочва Оливър от AMP Capital.

"Ако обаче искаме икономиката отново да заработи, имаме нужда миграцията да се възстанови", допълва експертът.

Притесненията, свързани с миграцията, варират от устойчивост и достъпност на наличните жилища до по-популистки оплаквания от социалната интеграция на пристигналите и чужденците, заемащи местните работни места.

Премиерът Скот Морисън миналата седмица заяви, че Австралия има нужда от 160 000 до 210 000 новопристигащи, за да поддържа растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението и призна голямата несигурност, която ограниченията, въведени заради коронавируса, хвърлят върху перспективите.

"Това ще бъде една от големите последици на тази криза, защото границите ни няма да се отворят скоро", каза премиерът.

Безопасна зона

Тази перспектива накара някои бизнеси и политически лидери да отправят призиви да се намерят нови решения.

Премиерът на щата Нови Южен Уелс Гладис Берейклиън лобира федералното правителство да разреши пристигането на международни студенти, които да спасят университетите, носещи 13 милиарда австралийски долара на икономиката на щата с най-голямо население в страната.

Правителството на Австралия същевременно работи с властите в Нова Зеландия за създаване на безопасна за пътуване зона между двете страни, чрез която да се възобнови движението на хора. Австралийската и новозеландската икономики са тясно свързани, а Нова Зеландия е голям източник на работна ръка за Австралия, където живеят около 600 000 новозеландци.

Австралия все още се радва на статута си на "страна, където можеш да си намериш късмета", печелейки от трайното световно търсене на някои суровини. Освен това тя успя да рестартира големи части от икономиката си по-скоро от много други развити държави.

Австралийската централна банка прогнозира икономически растеж от 6% догодина след очакваното свиване с 6% тази година, но анализатори и бизнесмени предупреждават, че е малко вероятно да настъпи устойчиво възстановяване без пълно възобновяване на имиграционния поток.

През годините имиграцията помогна да се трансформират търговията на дребно и градската среда, оживи запустели преди това предградия, тласна напред градското развитие и създаде нови потребителски пазари.

Замразяването на притока на студенти е свило с 80% продажбите на някои магазини и дори е довело до затваряне на търговски център в кампуса в Сидни, разказва предприемачът Орландо Санпо.

"Имаме нужда хората отново да пристигат в страната", казва той.

Превод от английски с малки съкращения: Елена Савова, БТА