Европейската комисия отпусна 14,137 млрд. евро на 12 държави членки на ЕС в рамките на седмия транш от финансовата подкрепа по линия на инструмента SURE, съобщи пресслужбата на ЕК.

За първи път България и Естония получават финансиране по линия на инструментa SURE. Останалите десет държави от ЕС вече са се възползвали от заеми по линия на този инструмент.

Като част от днешните операции Белгия получи 2 милиарда евро, България - 511 милиона евро, Кипър - 124 милиона евро, Гърция - 2,54 милиарда евро, Испания - 3,37 милиарда евро, Италия - 751 милиона евро, Литва - 355 милиона евро, Латвия - 113 милиона евро, Малта - 177 милиона евро, Полша - 1,56 милиарда евро, Португалия - 2,41 милиарда евро и Естония - 230 милиона евро.

"С днешното плащане България и Естония ще получат пари за първи път, а десет други държави ще получат допълнителна подкрепа. SURE е европейска история за успех и досега е помогнала общо на 30 милиона работници и 2,5 милиона фирми. Това ще им помогне да се възстановят по-бързо от пандемията. С програмата SURE ЕС вече е предоставил общо около 90 милиарда евро на 19 държави-членки", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението.

SURE вече е спестил на държавите-членки 5,8 милиарда евро по отношение на пазарните ставки на финансиране, изтъкна еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони.

Заемите по SURE ще помогнат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи, насочени към запазване на заетостта във връзка с пандемията от коронавирус. По-конкретно ще се помогне на държавите членки да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на националните схеми за работа при намалено работно време и други подобни мерки, въведени в отговор на пандемията, включително по отношение на самостоятелно заетите лица.

Днешните плащания са следствие от седмата емисия на социални облигации по инструмента SURE (издадена на 18 май 2021 г.), която през последните дни привлече значителен интерес от страна на инвеститорите при трудни пазарни условия.

Емисията се състоеше от 14,137 милиарда евро социални облигации с два транша - 8,137 милиарда евро, дължими за погасяване през юли 2029 г. и 6 милиарда евро за погасяване през януари 2047 г.

Седмата емисия облигации на ЕС SURE беше над 6 пъти надписана. Всички емисии привлякоха интереса на инвеститорите и осигуриха добра бяха пуснати на пазара при благоприятни ценови условия, които се предават директно върху бенефициентите - държавите членки. Облигациите, издадени от ЕС по SURE, носят етикета социални облигации, което осигурява на инвеститорите в тях увереност, че мобилизираните средства ще служат на наистина социална цел, отбелязва Европейската комисия. 

Като цяло 19 държави-членки на ЕС трябва да получат общо 94,3 милиарда евро финансова подкрепа по SURE, след одобрение от Съвета на Европейския съюз въз основа на предложение на ЕК. Страните все още могат да подават искания за получаване на финансова подкрепа по този инструмент, чийто таван на подпомагане е до 100 милиарда евро и е на разположение до края на 2022 година.