Прокурори от няколко американски щата се готвят да започнат разследване дали технологичните интернет гиганти нарушават антимонополните закони, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Това следствие ще се прибави към разследването на министерството на правосъдието, което от миналия месец проверява Фейсбук и Алфабет - холдинга на Гугъл.

Министерството на правосъдието ще проучи практиките на онлайн платформите, социалните мрежи, търсачките и търговските сайтове, за да установи дали спъват конкуренцията и ще вземе мерки, за да наложи ред, включително пред съда.

Според "Уолстрийт джърнъл" успоредното прокурорско разследване ще бъде официално обявено през септември.

През юли прокурори от десетина щата, управлявани и от републиканци, и от демократи, са се срещнали с висши представители на министерството на правосъдието във Вашингтон, за да обсъдят нарушения на законите за защита на конкуренцията от големите технологични компании.

След тези срещи говорители на прокуратурата в Северна Каролина, Мисисипи и Тексас са посочили проблеми, възникнали от монополните практики на интернет гигантите, добавя АФП, като се позовава на "Уолстрийт джърнъл".