Четири от пет топлоелектрически централи на въглища в Европейския съюз са непечеливши и могат да претърпят загуби от близо 6,6 милиарда евро тази година. Това се казва в доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, цитиран от Ройтерс.

Според него по-малките разходи за възобновяема енергия и по-ниските цени на природния газ правят тези източници на енергия все по-конкурентни на въглищата.

По-скъпи технологии трябва да бъдат въведени в много от съществуващите ТЕЦ-ове, за да могат да изпълнят по-стриктните стандарти на ЕС за качество на въздуха от 2021 г. Повишаващите се цени на лицензите за въглища също могат да повишат цените.

В ЕС 79 процента от ТЕЦ-овете на въглища работят на загуба. Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) ще понесе най-голямата си загуба тази година. Тя ще е в размер на 975 милиона евро, което е 6 процента от пазарната й капитализация, се казва в доклада. Енергийният индустриален холдинг (EPH), имащ активи главно в Германия и Чехия, може да загуби 613 милиона евро, а Държавната енергийна корпорация в Гърция - 596 милиона.

Електроцентралите на въглища, които ще продължат да носят печалби, са тези в Полша, получаващи големи субсидии, някои ефикасни централи в Германия, както и някои в Холандия, Италия, Чехия и Словения, продаващи електроенергия на високи цени на едро.