Унгарският нискотарифен авиопревозвач свива бизнеса в България и от регионална компания става представителство. Това съобщи специално за LiveBiz изпълнителният директор на „УизЕър България“ Кристиан Кръстев.
Според Кръстев това не означава в никакъв случай спиране на полетите от и за България. Wizz Air има едан от най-развитите мрежи от редовни линии от страната.
Става въпрос само за промяна в структурата – плановете на ръководството на WizzAir предвиждат българското подразделение да бъде елиминирано като отделно дружество и да остане само в качеството си на малко представителство или клон. В момента в българската компания работят около 140 души, като се предвижда работните места да бъдат свити в пъти. Всичките данъци, които компанията плаща в България, вече ще се плащат в Швейцария заради корпоративната политика на WizzAir да централизира цялото финансово управление на бизнеса в Женева.
„В България данъците са ниски, но в Швейцария са още по-ниски“, обясни Кръстев. Кристиан Кръстев твърди, че преди няколко седмици е подал оставката си, която още не е приета от ръководството на компанията в Будапеща. „Подал съм си оставка по лични причини“, твърди топ мениджърът, но уточни, че не желае повече да е част от "Wizz Air", чиято българска фирма ръководи почти от създаването й през 2005 г.
Плановете му предвиждат да се концентрира върху собствения си бизнес. Кристиан Кръстев от две години заема и длъжността председател на управителния съвет на пристанище Варна.