След като вчера търговският регистър се срина и през целия работен ден беше недостъпен за потребителите, а късно вечерта можеха да се правят справки с упорито презареждане на сайта, в петък системата отново не работи, предаде "Дневник".
Към познатите съобщения service unavailable се добави и unable to connect с обяснението, че браузърът не може да се свърже със сървъра на търговския регистър, или пък, че интернет страницата не съществува.
Потребителите вече не виждат съобщението от вчера с обяснението, че онлайн регистърът на фирмите е недостъпен временно заради обновяване на системата. Формално влизат в първата страница на регистъра, но след това справките са невъзможни.
Това обяснение и предишното за претоварване заради изтичането на срока за подаване на годишните финансови отчети на едноличните търговци на 31 май остават единствените, които е дала отговарящата за регистъра Агенция по вписванията. От там не са излезли с официална позиция за твърденията, че всъщност се е сринала групата от сървъри, на която се съхраняват данните за всички фирми в България и от тях работи само един. По неофициална информация това е станало при опит на ИТ специалистите на агенцията да добавят нов сървър, отбелязва още "Дневник".
По-късно от Министерство на правосъдието съобщиха, че екипът на Агенцията по вписванията в момента работи по укрепването на собствения си IT-екип, за да бъдат създадени достатъчно гаранции за стабилност при професионалното обслужване на системите в регистъра. Това е поредната категорична стъпка за оптимизиране и сигурност на работата на агенцията, като се отчита възприетата от настоящото ръководство на агенцията и на Министерството на правосъдието /МП/ политика да се прекратяват договорите на външни изпълнители, пише в  разпространено от пресцентъра на МП съобщение на ръководството на Агенцията по вписванията по повод на тиражирани твърдения за "предизвестен блокаж" на електронния търговски регистър, предаде БТА.
Решението да се преустанови практиката външни изпълнители срещу огромни суми да извършват основни дейности на агенцията е подкрепено от ясни констатации на независим контролен орган - Сметната палата, в доклад от миналата година след проверка на период от началото на 2008 г. до края на 2009 г., се отбелязва в съобщението.