Има институции, в които трудностите имат хроничен характер, те са в една степен на повторяемост и това се дължи на тежките предизвикателства, които са пред тях; една от тези институции е ДФ "Земеделие". Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред журналисти, помолен да коментира поредната смяна в ръководството на ДФ "Земеделие".
Министър Дончев, заедно с евродепутата Данута Хюбнер, инспектира днес строителството на метрото при бул. "Черни връх".
Попитан за изразеното от Хюбнер мнение за проблеми при местната администрация по отношение на усвояването на средствата от ЕС, министърът отбеляза, че българските общини имат правото, възможността и задължението да ползват близо две трети от финансирането, но е факт, че не всички от тях са на необходимото ниво и имат необходимия капацитет да правят това.
Ние не се ограничаваме да констатираме тези факти, каза министърът и припомни, че през тази година има голям проект, по който ще бъдат обучени по 4-5 души от всяка община в подготовката на проекти, финансовото управление и обществените поръчки. В началото на лятото се очаква да започне работа мобилната група от експерти, която ще посещава при заявка местните власти и ще им оказва помощ при изпълнението на проектите. Съфинансирането от страна на общините на проектите също е проблем, каза министър Дончев и добави, че и по този въпрос се работи и се търсят компромисни варианти, тъй като от ЕС държат да има финансово участие на общините.
След инспекцията на метрото евродепутатът Данута Хюбнер заяви, че е впечатлена от видяното и от сроковете, в които се изпълнява проектът. Тя акцентира върху икономическия и екологичен ефект след пускането в експлоатация на подземната железница и препоръча да има повече транспортни проекти не само в София, но и в страната. С министър Дончев са говорили за важността да се наблегне на подготовката на големи проекти, които да се изпълняват в следващия програмен период и които да бъдат гарантирани с по-ефективна система за управление.