Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) намалява от днес глобите за фирмите, които нарушават правилата на свободната търговия на пазара, съобщиха от ведомството, съобщи "Дневник". Вместо върху оборота на дружеството, санкциите вече ще изчисляват като процент от нетните приходи на съответната компания.
Друга промяна в методиката за изчисляване на глобите е свързана с процента им. Вместо до 10 на сто, комисията ще налага глоби до 8% от нетните приходи при особено тежки нарушения. Санкции за разваляне на конкуренцията има в случаите когато компаниите по непазарни методи се опитват да привлекат клиентите на конкуренти си. Това може да става чрез реклама, имитация, промоции и т.н.
За първи път в новата наредба глобите са разделени в категории, за леки, средни и особено тежки нарушения. При леки нарушения, санкционираните фирми ще плащат до 2% от нетните си приходи, при средни - до 5 на сто, а при тежки - 8%. В случай, че компанията няма нетни приходи за минала година, глобите съответно са до 10 хил. лева при леки нарушения, до 30 хил. лева при средни и до 50 хил. лева при тежки.
Колкото по-дълго време е продължило дадено нарушение, за толкова по-сериозно се счита то. Друг критерии за тежко пристъпване на закона е когато е засегната по-голяма част от пазара. Въведени са и критерии за смекчаване на вината на нарушителите. Те могат да бъдат глобени с по-малко пари, ако веднага се съобразят с решение на КЗК и при нанесени по-малки щети. За утежняващи вината обстоятелства се счита когато компаниите умишлено са се опитвали да възпрепятстват действията на антимонополната комисия и когато нарушението се е повторяло многократно за дълъг период от време.
Глобите в сферата на антитръстовото законодателство ще останат същите, тоест при забранени споразумения и картели, фирмите ще се санкционират с до 10 на сто от оборота им за изминалата преди нарушението финансова година.
Практиката на КЗК досега е показала, че въпреки големите прагове на глобите, които са разрешени по закон, ведомството санкционира фирмите с до 1% от оборота им в повечето случаи.