Най-голямата италианска енергийна компания Енел (Enel) води преговори с американския инвестиционен фонд Контуър глоубъл (Contour Global) и с руския държавен енергиен холдинг ИнтерРАО за продажба на нейната топлоелектрическата централа в България - 908-мегаватовата "Марица изток 3", съобщи днес информиран източник, цитиран от Ройтерс.
"Има две маси за преговори, една с американския "Контуър глоубъл" и друга с руския ИнтерРАО", посочи пред Ройтерс източникът, пожелал анонимност, допълвайки, че срокът за сключване на сделка предстои да бъде уточнен.
Друг източник, информиран за подготвяната сделка, заяви, че Контуър глоубъл преговаря с Енел през последните пет месеца и скоро се очаква да бъде постигнато споразумение.
Инвестиционната банка Лазард (Lazard) консултира Контуър по продажбата, твърди източникът. Енел, която е най-задлъжнялото енергийно дружество в Европа, не пожела да коментира разпространената информация, отбелязва Ройтерс.
Представител на Контуър глоубъл, който е специализиран в бизнеса с електроенергия и районно отопление, не бил открит за коментар.
През ноември ИнтерРАО обяви, че е предложила да придобие българските активи на Енел в замяна на някои от собствените си активи в Русия, припомня Ройтерс.