България остана в златната среда по конкурентоспособност в света. Според последния доклад на Световния икономически форум за 2010-2011 г. страната ни заема 71-ва позиция сред 139 икономики, като спрямо миналата година сме били 70-и, а от 2008 г. сме изкачили 5 позиции.
Сред държавите в ЕС обаче българската икономика е на предпоследното 26-о място, като зад нас остават единствено гърците. Те са и с най-лошите показатели за страните - членки на ЕС, в общата класация – паднали са с цели 12 места до 83-та позиция. В световната ранглиста другите ни южни съседи от Турция са с 10 места по-напред от нас – 61-ви, а Румъния е 67-а.
В изследването на Световния икономически форум са отчетени 100 различни индикатора в икономиката. В графата институции България е с един от най-ниските резултати – едва 114-а, инфраструктурата пък ни отрежда 80-а позиция. Най-добри са показателите ни за макроикономическа среда – 42-ро място. Сравнително добре се справяме и що се отнася до началното образование и пазара на труда – постигнатите резултати поставят страната на 58-а позиция, 48-и сме по технологична подготвеност, 67-и - според състоянието на висшето ни образование и квалификацията. ългария е под номер 13 сред 139 икономики по индикатора държавен дълг. Експертите от Световния икономически форум оценяват високо защитата на инвеститорите у нас – на 33-та позиция. По ниво на данъчното бреме сме 36-и.
За сметка на това страната изостава по показатели като бизнес етика и иновации – съответно 95-а и 92-ра позиция.
В общата класация на първо място е Швейцария. Тя показва отлични резултати, що се отнася до бизнес културата и иновациите. Друг европейски представител – Швеция, успя да измести Сингапур от 2-рата позиция. Скандинавската страна е първа сред страните - членки на ЕС, благодарение на ефективната си публична администрация и ниското ниво на корупция.Сингапур остава с бронзовия медал. Най-силни са резултатите й по отношение на финансовите пазари, пазара на труда и бизнес климата. САЩ продължават да падат в класацията, с още две места, и тази година са четвърти. Челната десетка се допълва основно от европейски представители. Германия е на пета позиция, следвана от Япония, Финландия, Холандия и Дания. Под номер 10 по конкурентоспособност остана Канада.

Със съкращения