Икономистите Красен Станчев и Георги Ангелов определиха като неефективен разговора на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с министъра на финансите Симеон Дянков и със зам.-министър Владислав Горанов, предаде БНТ.
От вестник "Галерия" са изпратили на главния прокурор Борис Велчев разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с министъра на финансите Симеон Дянков и със зам.-министър Владислав Горанов. Разговорите са записани на аудиофайлове.
Георги Ангелов смята, че тези подслушвания се правят за скандали, изнудване и рекет, което е вредно за обществото.
Красен Станчев пък припомни, че за 2010 средствата за подслушване в България са около 50 пъти повече, отколкото средствата за подслушване в Обединеното кралство.
Проблемът в България е по-скоро финансирането на политическата система, а не толкова самата контрабанда, заяви той. Според него покачването на акцизите на цигарите улеснява контрабандата и затруднява контрола.
Георги Ангелов предположи дали нарочно не са увеличени акцизите, за да има повече контрабанда и някой да овладее контрабандните канали. Той смята за неуместно увеличаването на осигуровките, което ще доведе до по-голяма сива икономика и няма да има приходи в бюджета.
Практически през 2010 беше увеличен акцизът и нямаше повече приходи и вместо да се вземе поука от това, през 2011 вдигаме осигуровките, което ще доведе до по-голяма сива икономика и няма да има приходи в бюджета, каза той.