САЩ настояват страните с нововъзникващи пазарни икономики да определят цели за намаляване на големите си търговски излишъци в търговията си със западните държави - мярка, която може да доведе до увеличаване на курса на валутите им, предаде Асошиейтед прес.
В писмо до започналата днес в Кьонджу среща на министрите на финансите и управители на централни банки на Г-20 американският финансов министър Тимъти Гайтнър посочи, че страните, които имат траен търговски излишък, трябва да реформират валутната си политиката, така че да се подсили световният икономически растеж. 
 Японският министър на финансите Йошихико Нода определи идеята на САЩ да се очертаят цели за намаляване на големите търговски излишъци като "нереалистична".
САЩ се оплакват най-вече от подценяването на китайския юан, защото на Китай се пада повече от половината от американския търговски дефицит.
Гайтнър, който участва в днешната среща на финансовите министри от Г-7 преди форумът да обхване и главните финансисти и банкерите от Г-20 в южнокорейския град Кьонджу, призова Международния валутен фонд (МВФ) да контролира изпълнението на валутните ангажименти, поети от държавите от Г-20.
Президентът на Южна Корея И Мюн-бак пък прикани да се укрепи надеждността на Г-20, като постигне съгласие за реформата на МВФ на срещата на върха на групата през ноември в Сеул, предаде АФП.
"Спазването на ангажиментите по въпроса за преразпределението на правомощията в МВФ ще засили надеждността на срещите на Г-20," заяви И Мюн-бак в речта си при откриването на срещата на групата днес.
Дискусиите в Кьонджу предлагат последен шанс за разсейване на породилите се опасения преди срещата на върха на Г-20 в Сеул на 11 и 12 ноември, чийто дневен ред ще бъде определен при разговорите в Кьонджу.
От световния брутен вътрешен продукт, който е на стойност 61, 963 трилиона долара, на Г-20 се падат 54,135 трилиона долара, сочат данни на МВФ, цитирани от Ройтерс.