Макар досега нарастването на безработицата да бе относително ограничено в Италия, социалните последици от икономическата криза все по-силно се усещат и синдикатите вече предричат черна 2010 г. за пазара на труда.
2010 г. се очертава като най-тежката за заетостта. Въпреки че стигнахме дъното, икономическото съживяване е много бавно и част от предприятията не могат да се оправят, заяви Гулиелмо Епифани, генерален секретар на Италианската обща конфедерация на труда, най-мощния италиански профсъюз.
От началото на годината не минава и ден без съобщение за затваряне на предприятие или за стачка. Решението на Фиат да затвори фабриката си в Сицилия в края на 2011 г. и на американската компания Алкоа да спре завода си в Сандиния се посреща с остри критики в тези региони, където положението със заетостта е доста трудно. Епифани не очаква социален взрив, но смята, че има проблем със солидарността в страната заради неравновесието в индустриалното развитие.
Досега системата наречена „каса интеграционе“ позволяваше на предприятията да спират от работа свои служители, когато работата намалее, дори и за няколко месеца, без да прекъсват трудовия договор. Работникът получава обезщетение, финансирано от социалните отчисления или от държавата. Така нарастването на безработицата бе относително ограничено. Тя обаче скочи до 8,5% от активното население през декември – рекорд след 2004 г., но е по-ниска от 10-те процента, каквато е в зоната на еврото.
Според Италианската банка реалният брой на безработните надхвърля 10%, ако се прибавят и частично безработните и онези, които, вече обезсърчени, не търсят усилено работа, както е в бедния италиански Юг. Синдикатите настояват за спешна реформа на социалното осигуряване. Нашата система не е ефикасна. Обезщетенията покриват едва 8 месеца и много хора не ги получават, по-специално от малките предприятия, подчертава Епифани.
Икономическите анализатори са скептично настроени относно вероятността 500 000 трудещи се, обхванати от „каса интеграционе“, наистина да се върнат на работа при това несигурно икономическо възстановяване и след падане на БВП с 4,9% през 2009 г.