Видервен Вилегас и брат му мият около 30 коли дневно на паркинг в Каракас. Макар цената за услугите им да е под 50 цента, никой не им плаща с пари в брой, информира Ройтерс.

В технологични центрове като Сан Франциско и Токио вече е утвърдена практиката за удобство плащанията да се правят чрез софтуер, инсталиран на телефони и часовници.

Подобни иновации навлизат уверено и в пика на тежката икономическа криза във Венецуела, но поради различни причини. От продавачи на зеленчуци до шофьори на таксита - хората са се регистрирали в приложения за мобилни плащания, за да привличат клиенти, които нямат достатъчно книжни пари, станали дефицитни заради силно повишаващите се цени.

Максималният лимит на парите, които венецуелците могат да теглят от банкоматите, е около 10 000 боливара или 4 долара по валутния курс на черния пазар. Хиперинфлацията във Венецуела, една от първите в дигиталната ера, създава неочаквани печеливши при създалите се тежки бизнес условия. Това са малки технологични компании, разработващи мобилни платежни системи.

Без тези мобилни приложения дори най-обикновени трансакции като даване на бакшиш на сервитьор или плащане на паркинг стават кошмар. Сайтовете на банките и приложенията обаче често се сриват, а остарялата телекомуникационна инфраструктура не може да поеме силно нарасналото търсене.

Създаването на приложение във Венецуела обикновено изисква малко капитал предвид почти безплатното електричество и ниските заплати на програмистите. Разработчиците сами бяха изненадани от бързото възприемане на приложенията и очакват растежът да продължи през 2018 година.

В края на 2017 г. обемът на банкнотите в обращение се е увеличил само с 14 процента, по-малко от половината увеличение през предходната година. Същевременно цените са скочили с 2500 процента според данни на венецуелския парламент. Дори президентът социалист Николас Мадуро се включва в тенденцията, макар мнозина да го обвиняват за създаването на основния проблем.

"С дигиталния портфейл ще направим чудеса на всички равнища", заяви неотдавна Мадуро, когато обяви че QR код ще бъде включен в идентификационната карта за държавната социална система.

Въпреки една от най-ниските скорости на интернет в света и факта, че значителна част от населението на страната няма банкова сметка или мобилен телефон, парите в брой изпадат в немилост във Венецуела.

"Може би ще станем безкешова икономика преди Дания", отбелязва саркастично Мигел Леон, който е начело на местното платежно приложение Випо.