Общото богатство е достигнало рекордните 63,5 трилиона долара, според доклад на консултантската компания Капджемини (Capgemini), цитиран от Ройтерс и БТА.

Богатството на хората с активи за инвестиране на стойност 1 милион или повече долара е нараснало с 8,2 процента през 2016 година и се очаква до 2025 година да надхвърли 100 трилиона долара. Миналата година около 1,15 милиона души са станали милионери, се отбелязва в доклада.

САЩ, Япония, Германия и Китай отбелязват най-голям брой милионери и заедно покриват почти две трети от общия брой. В САЩ милионерите са се увеличили от 4,46 милиона на 4,8 милиона, а в Китай броят им е нараснал до 1,13 милиона спрямо 1 милион. Азиатско-тихоокеанският регион, Европа и Северна Америка са допринесли поравно за повишаването на богатството, като Русия, Бразилия и Канада са обърнали тенденцията от спад към растеж, сочи докладът.

Благодарение на възстановяването на фондовия пазар Русия отчита растеж с 20 процента както на милионерите си, така и на богатството им. Франция изпревари Великобритания в челната петица по брой милионери, подпомогната от възстановяването на сектора на имотите, а Швеция пък измести от топ 25 Сингапур, който отчита спад на фондовите си пазари.

Проучването на финансовите активи на милионерите показва, че 31,1 процента от тези активи са в акции през второто тримесечие на 2017 година спрямо 24,8 процента през 2016 година.

Постоянните доходи са останали без промяна на равнище 18 процента, а парите в брой са се увеличили до 27,1 процента спрямо 23,5 процента. Алтернативните инвестиции като хедж фондовете, дериватите, чуждестранната валута, суровините и преките инвестиции бележат спад от 9,7 процента спрямо 15,7 процента.

Докладът не изследва причините за промените, но по-силният икономически световен растеж, наред с големите количества ликвидност след години на безпрецедентни стимули от централните банки, изведоха фондовите пазари по света до рекордни висоти.

От друга страна инвеститорите обръщат внимание на геополитическите рискове. Напрежението между Северна Корея и САЩ расте, а освен това има несигурност за последиците върху икономиките и пазарите от решението на американската централна банка постепенно да излезе от програмата си за стимулиране на бизнеса.