Днес Порожанов даде начало на кампанията по прибиране на реколтата в масивите на винарска изба край пазарджишкото село Черногорово, предаде БТА.

Министърът поздрави винопроизводителите и работниците като им пожела здраве и берекет. Той посочи, че лозовите масиви в страната са на площ от 660 хиляди декара.

Пред журналисти министърът уточни, че се очаква да бъдат прибрани над 350 хиляди тона грозде, като около 200 хиляди тона от тях ще бъдат преработени за вино. Очаква се тази година да бъдат произведени между 140 и 150 милиона литра българско вино, добави Порожанов.

Като проблем пред винопроизводителите министърът посочи засушаването, което налага внедряването на системи за капково напояване в масивите. Затова според него собствениците на винарски изби трябва да ползват възможностите на европейските програми. До 2024 година програмата за преструктуриране на лозовия сектор ще работи с ежегодни бюджети за България в размер на повече от 50 милиона лева, уточни министърът.

Румен Порожанов каза още, че за миналата година 62 милиона литра български вина са реализирани на чужди пазари. Той отбеляза, че производителите откликват на новите тенденции и все повече се произвеждат купажни вина с много добро качество като се ползват и чужди, най-вече френски сортове грозде.