За тези пари хората не получават абсолютно никаква услуга от частните фондове, каза пред журналисти днес президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от БТА.

До миналата година таксата беше 5%.

Синдикатът иска да отпадне и задължителното събиране на инвестиционната такса от 0,9 на сто годишно и начисляването й само върху положителен финансов резултат. Тази такса се събира ежегодно върху всички пари на осигурените лица, а не само върху доходността, уточни Манолов.

Такси се събират и когато пенсионните дружества работят на загуба и активите на фондовете намаляват, както беше през кризисната 2008 година. Всички удържани такси през 2002 година са били в размер на 12,4 млн. лева, за последната отчетена година - 2015-та, тези такси вече са в размер на 140,4 млн. лева. Увеличението се дължи на факта, че работещите продължават да внасят вноски в пенсионните фондове, върху които се начисляват такси.

Активите на частните пенсионни фондове по всички фондове вече са 10,4 млрд. лева /по данни от третото тримесечие на 2016 година/. Начислените и удържани такси върху тези пари са почти един милиард лева или доходност от 8,75 на сто за частните фондове. Тази доходност е сравнима само с търговията с наркотици, каза Димитър Манолов.

КТ " Подкрепа" иска висшите мениджъри на пенсионноосигурителните дружества, които управляват осигурителни средства, да декларират възнагражденията си пред Сметната палата.