В момента сме в интензивен период на обработка на подадените предложения и скоро ще проведем обществено обсъждане, за да намерим най-доброто решение за правилата за търговия с електрическа енергия. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в рамките на форум за предстоящата либерализация на енергийния пазар у нас.

Той отбеляза, че ангажиментът на КЕВР ще бъде изпълнен в срок, с тясното сътрудничество на Българската независима енергийна борса.

С въвеждането на функционираща борса, КЕВР на практика ще престане да определя цените на електроенергията, добави той.

По-късно пред журналисти Иванов каза, че правилата трябва да бъдат готови до ноември и от КЕВР ще се постараят да ги направят по най-добрия начин, без лобизъм.

"Цените на електроенергията ще се определят оттук нататък от пазара, а КЕВР ще определя само таксата "задължение към обществото" и цените на мрежовите услуги", обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
"Още обсъждаме с КЕВР да се предвиди един преходен период от два или три месеца за битовите потребители", заяви тя.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен каза, че се надява идващата година да бъде посрещната с работеща енергийна борса. Това е ключов момент за промяната в българската енергетика, за което говорим от много време, отбеляза той и изрази надежда да се спре с всички подозрения към някои практики в сектора.

Българската електроенергийна борса (БНЕБ) стартира от 1 януари 2016 г. , Борсата всъщност ще заработи още на 8 декември т.г., но в пробен режим, обясни Никола Габровски от БНЕБ, цитиран от "Сега". От март пък се планира и битовите потребители да получат достъп до търговията с ток.

Норвежката Nord Pool Spot e основен партньор на БЕХ във въвеждането на българската борса и присъединяването й към регионалния енергиен пазар. Какъв ще е моделът на енергийната борса ще стане ясно след доклада на Световната банка, сочи 3e-news.net.

Защо се бави енергийната борса

Една от причините да се бави българската енергийна борса е желанието да се защитят родните производители на ток и вътрешният електроенергиен пазар. Около това становище се обединиха по-рано експерти от сектора пред БНР.

Мненията им се разминаха за това как борсата би повлияла върху цените на тока.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, в момента изкуствено се поддържат ниски цените на тока за бизнеса, които може да скочат при отварянето на пазара.

"При отваряне на електроенергийната борса постепенно ще се получи съединяване между българската борса и гръцката, от което естествено ще се освободят електроенергийни потоци в двете посоки, а от там вероятно цената на тока за бизнеса в България ще нарасне", каза Владимиров.

Не е задължително отварянето на пазара да доведе до поскъпване на тока – тази теза пък защити Антон Иванов от Българския минен и енергиен форум.

"Борсата дава възможност за обединение със съседни пазари, но това обединение не е автоматично. То подлежи на специални режими на уточнение на обемите, които се търгуват през съответната борса. Защо да говорим за гръцкия пазар и за гръцката борса? Обединение може да се търси на Север, където енергията е с по-ниска цена, тоест това е вече въпрос на избор", смята Иванов.