Днес те отново се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на града, след което се отправиха към сградата на Съдебната палата, за да поискат среща с магистратите. Някои от металурзите не са получили пари за един-два месеца, а други - за девет. Междувременно след разговор на металурзи с частния съдебен изпълнител по казуса стана ясно, че от вчера има още две жалби.

Парични претенции предявили банка-кредитор и втора фирма на бившия собственик, каза металургът Стефан Атанасов. Предстоял и търг за разпродаването на 69 ж. п.-цистерни на ОЦК за превоз на химически активни вещества за около 4 млн. лв., от който търг бившите работници също се надяват да им бъдат преведени неизплатените заплати.

Вчера над двеста металурзи от Оловно цинковият комбинат блокираха офисa на ПИБ в Кърджали заради спряно изплащане на заплатите им. Близо половината от 600-те напуснали предприятието заради спиране на производството не са получили изработените си през миналата година възнаграждения. Бившите работници от комбината започват всекидневни протести, които могат да прераснат и в гражданско неподчинение.

Сумата, която металурзите трябва да получат е за близо милион и половина лева. Набраните след продажбата на имущество на ОЦК средства обаче са блокирани от свързаната със собственика на завода Валентин Захариев фирма "Стил Комодис" и Първа инвестиционна банка. Сега трябва да минат поне два месеца преди съдът в Кърджали да се произнесе.

"Проблемът е в законодателството на тази държава, тъй като калпавото законодателство дава възможност проблемът, който е сега да се случи не само на ОЦК, но и на други предприятия", обясни металургът Белю Стайков. Работниците поискаха оттегляне на жалбите, които блокират изплащането на заплатите им и яснота около бъдещето на завода.