Председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев каза БНР, че прогнозите за увеличаване на цените на бензина са преувеличени. Подобно становище застъпи и Андрей Делчев от Българската петролна асоциация пред bTV.
Кънев не беше категоричен, че знае за находища на газ, за които съобщи премиерът в телевизионно интервю вчера.
Той предположи, че ще има период на допълнителни проучвания. "В България се опитваме да намерим голямо находище на нефт и газ, с не много голям успех, за съжаление. Но перспективи винаги е имало", каза експертът.
Цената на нефта на международните пазари ще се задържи, прогнозира той. "Това, което действа за повишаването на цените в момента, е спирането на голяма част от добива и политическото напрежение в Персийския залив, в Иран, както и на други места - като Судан. Същевременно има и позитивни фактори: като увеличаване на добива от Либия, възвръщане на предвоенните нива, също така и в Ирак. Русия и Саудитска арабия също качват добива си, така че могат в момента цените да се задържат, а в бъдеще по-скоро да паднат."
Цена от 7 лева за литър бензин е нереалистична, коментира пред bTV Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Според него, ако петролът поскъпне до 150 долара за барел при сегашни равнища от 120-130 долара, цените на бензина на дребно ще достигнат най-много 3 лева.
При война в Персийския залив има реална опасност от пазара да бъде изваден крупен доставчик, какъвто е Ислямската република. Очаква също, че Иран ще се опита да минира Ормузкия пролив, откъдето минава над 40% от петролния износ от Залива. Ако цената на горивата в България се качи с още 20%, това ще засегне сериозно покупателната способност на българите, отбеляза Андрей Делчев.
По думите на Георги Стоев от „Индъстри уоч” данъците надхвърлят 40% от цената на бензина на дребно. Приблизително толкова е и съставната част на суровия петрол в крайната цена.
Вчера премиерът Бойко Борисов изключи вероятността от държавна интервенция на пазара на горива. Коментирайки вероятността цената на достигне 7 лева за литър, той каза: "Ами, колкото струва, толкова е. Е, това е спекулация. Няма да извади държавата пари да дотира примерно "Нефтохим" Бургас, за да карате вие по един лев бензина."