Канят България да се присъедини към финансовите отличници във елитния валутен Шенген, обяви вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след среща със синдикатите в парламента. За да сме между осемте водещи държави, трябва да стартираме пенсионната реформа, е условието на Брюксел.
„Имаме решимостта да бъдем сред първите и да направим това, заради което други български правителства страдаха през годините. Ние сме една от малкото държави, които от първия ден можем да влезем във фискалния съюз между Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Финландия, Естония и Швеция“, потвърди финансист номер 1. Предстоят разговори за фискалната рамка на целия ЕС, в който България ще бъде привилегирован участник.
Както в. "Класа" писа, подготвя се нова оптимална валутна зона с обща европейско-щатска валута, в която ще се класират само някои от страните - членки на ЕС, и именно създаването на валутен Шенген е първата крачка към това.
Робърт Мъндел, баща на еврото и вероятен кръщелник на новата валутна зона, е идвал на тайно посещение у нас през март тази година. Той се е срещал със Симеон Дянков, признал самият Мъндел пред български участник в дискусиите за бъдещето на еврозоната миналата седмица в Брюксел. Началото на участието ни в елитния клуб ще е в основата на двустранните договори, за да не се променя първоначално Лисабонският договор.
Отпада първоначалната идея на канцлера на Германия Ангела Меркел в Европакта + да се приложи данъчна хармонизация. Условието на България да участва в елитния клуб е изрично свързано със запазването на данъчната автономия.
Стартът на пенсионната реформа финансовият министър мотивира и с огромния дефицит в НОИ, който би набъбнал до 6.5 млрд. лв. до 2020 г. „Стартираме първата истинска социална реформа в България от 15 години насам и сме твърдо решени да го направим. Тя ще съкрати рязко недостига в системата на НОИ - до 2014 г. с 500 млн. лв., а до 2020 г. на годишна основа с 6 млрд. лв.“, уточни министърът. Спряхме се на първоначалния вариант, обсъден с премиера, за всички категории труд да стартира покачване на възрастта с 4 месеца от януари 2012 г., докато до 2020 г. се стигне до 63 г. за жените и 65 г. за мъжете. Така изтегляме предишното статукво с 10 г. напред, посочи още Дянков.
Друга причина за решимостта да се въведе реформата, по думите му, е тревожната европейска прогноза за разпадане на еврото до 10 дни. За да се увеличат минималните пенсии, ще са необходими 30 милиона, които ние ще намерим, обеща още министърът, като сред обсъжданите варианти са по-добра събираемост в приходната част, засилване на контрола в телковете, а някои са дадени от тристранния съвет като криминализацията на неплащането на осигуровки. Според изчисления на шефа на НОИ Бисер Петков 10 500 души ще бъдат засегнати от увеличаването на пенсионната възраст с четири месеца от догодина и на осигурителния стаж за военнослужещите.
Стойностният ефект като по-малко разходи за пенсии и повече приходи от оставането на тези лица на работа се оценява на около 30 млн. лв. за следващата година, а акумулираният ефект в следващите години се оценява на около 300 млн. лв. за 2017 г. и 666 млн. лв. за 2020 г.
Спестяването на пари в бюджета идва от премахване на швейцарското правило за индексация на пенсиите според растежа на инфлацията и минималната работна заплата, а не от стартирането на пенсионната реформа, уточни председателят на КНСБ Пламен Димитров. Пенсиите така ще спадат всяка година все повече и повече, твърдят от синдикатите. На практика ще се получи, че пенсиите на хората, ако бъдат индексирани само на база на инфлацията и ако се въведе увеличението на пенсионната възраст ще се стигне до намаляване на разходите в бюджета, но чрез намалението на пенсионерите.