Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". В годината на 25-ия си рожден ден Dir.bg събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Сред участниците беше Наталия Олсън, сериен предприемач, експерт по обществена политика и градоустройствен плановик, правителствен директор в Plug and Play.

"Моя известна шефка, Мадлин Олбрайт, казва, че има място, много специално място в ада за жени, които не помагат на други жени", гласи нейното водещо послание, отправено в интервю за Dir.bg.

"След днешното събитие "Форум на жените предприемачи" тук, в София, очаквам повече жени да се заинтересуват да основат своя компания. Повече жени да се подкрепят една друга, да си дават сила една друга. Очаквам хората да си сътрудничат повече и да започнат да говорят за следващите стъпки и какви да бъдат действията, които да предприемат в сферата на предприемачеството", казва Наталия Олсън.

Тя акцентира върху нуждата да се предприемат мерки, жените предприемачи да се подкрепят и иска хората да чуват нови идеи, нови политики и да споделят добри модели по целия свят.

"Мисля, че е много важно, че тук има хора от цял свят и всички действаме в една посока, всички вярваме в това, че трябва да си помагаме. Знаете ли, моя известна шефка, Мадлин Олбрайт, казва, че има място, много специално място в ада за жени, които не помагат на други жени. искам да се уверя, че хората знаят, че сме тук, за да им помогнем, тук сме, за да инвестираме, тук сме, за да си сътрудничим, и сме тук, защото гледаме на България като на водеща страна. За нас е наистина важно да насърчим повече жени предприемачи, защото няма толкова, колкото би трябвало", заявява Наталия Олсън.

Тя отдава голямо значение върху важността на това човек да опита да направи важните стъпки. Тя ще помогне дори на тези, които не са най-добрите предприемачи в началото, като нея самата, да се научат. Самият процес е "страхотно преживяване" и дава увереност. И точно насочването на повече млади жени да създават свои компании, да не се страхуват, да упорстват, да бъдат успешни, ще помогне на следващите поколения.

"Правителството има много важна роля, защото правителството помага за създаването на правилните политики. Правителството е това, което създава законодателството, за да даде възможност на повече хора в общността, повече жени, повече компании, притежавани от малцинства, да съществуват. Може би има много расизъм и има много проблеми, но когато се намеси правителството осигурят по-добра екосистема, като създадат правилния закон, законът, който може да ви позволи да получите по-добри заеми, законът, който всъщност може да казва "Между другото, имаме нужда от повече жени в управителните съвети". Искам да има места за жени в тези бордове. Така че правителствата са тези, които трябва да бъдат до известна степен визионери, да станат катализатори, да бъдат тази платформа на промяната. Това е промяна, която трябва да се случи и политическите лидери, които говорят за предприемачество и политики, трябва да водят с промяна, а промяната идва от промяната на начина, по който се действа в момента", смята експерт по обществена политика и градоустройствен плановик.

Наталия Олсън вижда промяната в бъдещето в положителна посока. Тя е американка и винаги смята, че е важно да сме много позитивни, да мислим за добрите неща, да мислим за бъдещето позитивно. Ако не се вдъхновяваме да действаме по правилния начин, тогава губим бъдещето, което заслужаваме. Тя вижда бъдещето като женско и очаква, че това ще даде много, за да могат жените да се справят по-добре. На помощ е и технологията. Днес имаме например по-добра комуникация, а преди 20 години нямахме тези възможности. Това й вдъхва увереност, че бъдещето има "много по-ярка луна, много по-ярко слънце, много по-ярки идеи"

"Не са една или две жените, на които се възхищавам. Възхищавам се на всички жени предприемачи, които се опитват да се променят. Има много такива сред моите познати. Възхищавам се на млади, такива на средна възраст или по-възрастни предприемачи, на жени, които поемат риска да направят нещо различно, за да може да започнат наново. Това е моделът на жената, на която се възхищавам. Това са моите визии, моите референции за успешни жени предприемачи. Разговаряла съм с възхитителни жени, които имат един или двама служители и такива, които имат от 15 до 2000 служители. По света наистина започва да има по-добри модели за подражание. За мен дори младите жени, и особено тук в София, които правят първите си стъпки в предприемачеството, ми действат позитивно и им се възхищавам", откровена е Наталия Олсън.

Тя предупреждава, че всеки се е срещал, среща, ще се среща с трудности и дава пример със себе си:

"Аз основах няколко компании и първата не беше толкова успешна. И наистина е трудно да закриете тази компания и да уволните служители. Едно от най-трудните неща за правене. Но аз не се отказах. Казах си "Трябва да направя нещо, трябва да променя идеята си. Трябва да започна нещо ново и нека започна отново". Беше трудно, особено за служителите, които освободих, но дори успях да ги насоча да намерят нова работа. Винаги, когато една врата се затвори, се отваря прозорец. И мисля, че когато имаме положително съзнание, когато си казваме "да, можеш, да, можем да правим неща" всъщност можем да се променим и можем да преоткрием себе си. Нещо, което искам повече европейци да смятат за добро е, че провалите не са лошо нещо, че научаваш много от провалите си и в крайна сметка ставаш по-добър предприемач. И инвеститорите са склонни да виждат това и си казват, че този предприемач се е провалил, тя или той, започнал е отново и това означава много. Мисля, че това е наистина важно. Затова искам повече европейци, особено тук в България, да не се страхуват, да не се страхуват да започнат отначало, да рестартират".

А в заключение Наталия Олсън завършва разговора си с Dir.bg със съвет: "Моите супер сили като жена са устойчивост и постоянство. Аз съм много упорита, трябва да вярвате в себе си".