Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". В годината на 25-ия си рожден ден Dir.bg събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Сред участниците беше Ефке Янсън, страстен защитник на равенството между половете с 20 години консултантски, управленски и предприемачески опит в 4 различни държави.

"Ако се фокусираме основно върху нашите слабостите или върху трудностите ни, това ще расте, ще стане по-голямо. Затова винаги казвам - фокусирайте се върху положителните сили, които имате", гласи нейното водещо послание, отправено в интервю за Dir.bg.

"Винаги началото на работата ми с жени в моята организация е работата върху тяхното самочувствие, за да им помогна да изследват и идентифицират колко ограничено вярват в себе си, което им пречи да предприемат стъпки напред. Например чувството "ок, другите ще бъдат по-добри от мен или ще разберат, че не съм достатъчно добра" или пък женският перфекционизъм наистина могат да попречат на жените да направят крачки напред. Така че винаги започвам с работа върху увереността им и също така да изследвам каква е тяхната автентична сила. Вместо да копират, например, визията на мъж лидер, аз искам жените да се идентифицират и да си дадат сметка каква е добавената им стойност в компанията. Да разберат с какво са уникални и с какво ще допринесат компанията им да бъде различна", коментира основателката на платформата "She does it" и добавя:

"Това, в което силно вярвам, е, че можем да тренираме мозъка си. Ако се фокусираме основно върху нашите слабостите или върху трудностите ни, това ще расте, ще стане по-голямо. Затова винаги казвам - фокусирайте се върху положителните сили, които имате. Помислете за постиженията, които вече сте направили в живота си. И те не трябва да са само свързани с работа, може да са със спорт, учене или връзки. И ако се фокусирате върху постиженията си, това ще ви помогне да тренирате и мозъка си и да станете по-уверени".

За предприемачите винаги има неуспехи или трудни моменти. За Ефке Янсън най-голямото предизвикателство като предприемач е, че "понякога може да бъдем самотни". Това, което според нея наистина помага, е да се свързваш с хората, както на събитието Форум на жените предприемачи, да се свързваш с други предприемачи и да обсъждаш трудностите. Тогава човек осъзнава, че не е сам.

"Така всъщност си помагаме един на друг и разбираме, че не е срамно да си уязвим, че не винаги е лесно. И други хора се осмеляват да говорят за това. И мисля, че тази връзка и това взаимодействие помага на жените да растат. Аз съм пример за това, защото връзките, които създадох в Брюксел са причината да съм тук, в София, за което съм много благодарна", смята Ефке Янсен.

"Фантастично е, че толкова много жени предприемачи са заедно на това събитие и имат желание да се учат и да се вдъхновяват една друга. И честно казано съм много щастлива, че има и няколко мъже, защото смятам, че темата за равенството между половете не се отнася само до жените, определено трябва да имаме дискусия с мъжете. Мисля, че е важно хората да видят, че има много потенциал, че има много силни жени в България, които имат потенциал да ръководят страхотни компании. Това вдъхновява младите жени, които може би все още учат, да направят скок, да се осмелят да опитат сами. И ако не искат да станат предприемачи, тогава просто започват работа, например в корпоративна компания. Защото силно вярвам, че когато жените имат пълноценен професионален живот, те са много по-щастливи и това допринася като цяло за обществото", споделя основателката на "She does it".

Според нея моментът на промяна настъпва. Като пример дава това, че равенството между половете е една от 70-те цели на ООН за устойчивост. Промените се случват в света във всякакви различни сфери "не само защото жените се събират, за да се овластяват и вдъхновяват една друга, но също така и защото мъжете виждат, че ако в компаниите има полово и не само разнообразие, те се представят по-добре, че е по-добре и за бизнеса". В това тя вижда ясно доказателство, че обществото се променя и равенството между половете не е просто, "за да ни е хубаво", а е необходимост.

"Смятам, че суперсилата на жените е, че те са много силни в свързването, често са много емпатични и много добре усещат какво е необходимо. Друга наша сила е, че се справяме добре с много и разнообразни задачи. Случва се често - занимавате се с работа, вършите домакински задължения и също се грижите за децата. Определено жените имаме суперсили", завършва Ефке Янсън.