Женското предприемачество е ключов фактор за икономически растеж и устойчиво бъдеще, затова активното ангажиране на жените в предприемаческата екосистема е от съществено значение - в този контекст бе открит дебатът "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще", част от Форума на жените предприемачи, организиран от Dir.bg и събрал в София лидери в сферата от най-високо ниво в Европа и България.  

Още снимки вижте тук >>> 

Целта е насочване на вниманието към предоставяне на необходимите знания, ресурси и връзки за преодоляване на предизвикателствата, които жените предприемачи срещат в днешния икономически пейзаж.  

Модератор на първия панел от форума, който се провежда в "Рейнбоу Плаза", бе Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria. Водещи лектори бяха Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите и Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Освен тях, участие в последвалата дискусия взеха Жанет Захариева, председател на Сдружение "Дамски форум", Лидия Шулева - член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), и Пламена Чернева - основател и изпълнителен директор на WonderCoders. 

"Вдъхновяващата реч на Евелин Регнер"

Тематичната дискусия бе открита с вдъхновяваща (както след това я определиха присъстващите на събитието) реч на Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

Тя започна с признание, че за нея е много вдъхновяващо чувството да е "сред толкова силни жени" и че зад всяко лице в залата стои "една идея, компания, бизнес и желанието да покажем, че жените могат да направят толкова много неща". Но днес трябва да говорим още за премахването на препятствията по този път, посочи Регнер.

Добре известно е, че жените са над 50% от населението на света, но въпреки това само една трета са сред основателите на компании. Също така компаниите, основани от жени, са по-малки и не толкова фокусирани върху икономическия растеж и често са в социалния сектори и социалните услуги. Компаниите, основани от жени, са изправени пред предизвикателства с финансирането, ако ги сравним с тези, водени от мъже. Компаниите, водени от жени, не разчитат толкова на външно финансиране, а повече на собствени спестявания, което не е лошо, но често води до финансова зависимост от хора, които осигуряват средствата - като партньори в семейството и приятели, например. Този дисбаланс продължава и по-нагоре, не само в бизнеса, но и на най-високо равнище за вземане на решения, описа предизвикателствата представителката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. 

Подчертавайки, че жените са много по-малко представени - едва 30% от членовете на бордовете в ЕС, тя каза, че има разлики в тези проценти в различните държави-членки. 

Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент

Снимка: Иван Коловос

"Да, наистина постигнахме значителен прогрес през последните десетилетия, но от 2016 г. той е забавен. В някои страни-членки жените членове на бордове са по-малко дори от една пета. Например, аз съм от Австрия, където, както и в България, не се справят много добре. Във Франция например този процент е 46 на сто, защото има силна квота и механизми за санкции. Според системата във Франция всеки управителен съвет трябва да е поравно разпределен и това работи, а хоризонтът е по-висок". 

Регнер отбеляза и че жените, които имат водеща роля, трябва постоянно да защитават своята позиция срещу стереотипите.

"Представете си една от вас да отиде в банка, да представи чудесен проект - нещо, което ще бъде и финансово успешно. След това обаче тя трябва да се справи с двойно и тройно повече усилия, за да убеди човека в банката да финансира този проект. Това е заради визията, представата за това какво е да бъдеш финансово успешен с един фирмен проект. Тоест тя трябва да положи усилия да убеждава, че може това да са потенциално много успешни идеи и проекти". 

Европейският съюз обаче предлага решения.

"Ясно е, че трябва да се инвестира в сферите, където жените са най-активни, да се финансират инициативи, да се поеме рискът да се дават гаранции чрез Европейската инвестиционна банка. Има фонд, който е на стойност над 300 милиона евро, за насърчаване на равенството между половете. Ние се борим, за да докажем, че този начин на мислене за равенството между половете е ключов параметър в цялата програма Invest EU. Тогава можем да постигнем успех и да се фокусираме върху това къде трябва да отидат средствата.

Това не е единственото решение. Много се гордея като докладчик от директивата за привличане на жените. Предполагам сте чували за нея - тя променя нашия икономически пейзаж. Тя обаче беше блокирана 10 г. от Съвета. Но вече това е различно. Имаше много силно сътрудничество между жени лидери, точно преди Френското председателство, когато досието беше деблокирано и успяхме да го завършим. Компаниите сега имат време да се приспособят и до юни 2026 г. всички управителни съвети в компаниите в ЕС трябва да имат поне 33% жени, а за неизпълнителните управителни съвети - 40%." 

Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент

Снимка: Иван Коловос

"Помислете за всички тези главни изпълнители директори! Това е силно послание и много сериозна задача, която трябва да бъде изпълнена от държавите-членки. Но ние трябва да им напомняме да си свършат работата. Имаме нужда от повече жени в ролята на взимащите решения, разработващи политики", добави Регнер. 

Що се касае до квотите, по думите ѝ въпросът не е да се въведе женска квота, "а да се забранят съществуващите мъжки квоти, защото това пречи на жените наистина да си свършат работата и да се справят с това, което могат, и да премахнат всички препятствия, да бъдат видими и да има обективни критерии, когато се прави избор. Когато отидете в център за оценка, например, този който води бизнеса, да погледне обективните критерии и да има по-широк хоризонт. Трябва да видим и държавите, които се справят, да погледнем към техните обективни критерии. Тогава ще получим най-добрата обратна връзка. Тогава всички, които не са мотивирани да се квалифицират, ще го направят. Това се отнася и за мъжете, защото това е добре за бизнеса, компаниите, икономиката, защото подобряваме постиженията, доказват го проучванията", подчерта тя. 

Според Регнер тази директива ще счупи "стъкления таван". Тя освен това има специален фокус върху процеса на подбор. Квалификацията е в сърцето на директивата, и критериите за нея трябва да са полово неутрални, за да бъдат справедливи. Тогава балансът между половете се взима предвид. И когато има повече мъже в УС, да се привличат повече жени. Трябва да мислим за всички - за акционерите и всички останали, за да привлечем целия бизнес свят, а не само малка част от него. А тези усилия трябва да бъдат съчетани с устойчиви политики за равни възможности, категорична е представителката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. 

Тази година Комисията обяви кампания за справяне с половите стереотипи, което е част от Стратегията за равенство между половете, отбеляза тя.

"Тук отново трябва да видим какво прави хората толкова заслепени, що се отнася до равенството между половете. Това е свързано и с достъпа до финансиране. Споменах ви примера, когато отидете в банката и представите проект. Има фантастични бизнес планове, представени от жени, които не са подкрепени, но ако същият този план бъде представен от мъж, той би бил подкрепен. Има дисбаланс, който се дължи на представителството. Не че то винаги е единственият критерий, но трябва да го вземем предвид. Защото стереотипите, заслепеността що се отнася до равенството между половете, пречи на хората, които решават дали да отпуснат кредити или не, да вземат правилното решение.

Някои бизнес модели трябва да бъдат осъществявани от жени и тези, които решават, дали да отпуснат кредит или не, трябва да бъдат и жени, не само мъже. "Всички органи, които взимат решения, трябва да имат и жени в своите състави. Затова работим на ниво ЕС, за да бъдат привлечени и жените и да има планове за насърчаването им на всички тези позиции. Трябва да променим качеството, начина, по който жените участват". 

Снимка: Иван Коловос

Регнер изрази и радостта си, че ЕС ратифицира Истанбулската конвенция, насочена към борбата срещу насилието на жените. По думите ѝ жените лидери трябва да са и модели за подражание и да има възможност и за другите жени, а успехът е свързан с превенция дори срещу най-малката форма на насилие. 

Речта си Регнер завърши с думите: "Вие сте брилянтни, отлични и заслужавате всички възможности да имате по-лесен живот, когато водите една компания. Задачата на ЕС е да види къде са препятствията и да ги премахне. Ръководството на една компания трябва да бъде и забавно, а не да тежи сред всичко останало, което трябва да свърши една дама. Трябва да има баланс между работата и личния живот. Вие, които ръководите компании, които сте икономически успешни, които сте пример за подражание, трябва да имате и личен живот - приятели, семейство. Затова и на европейско равнище е важно да работим в тази посока и го правим. Работим за модел, който да съчетава и работата, и личния живот. Но затова трябва да има и мъже, които да подкрепят и вдъхновяват жени като вас".

И посъветва жените на ръководни позиции, когато наемат нови служители, ако видят потенциал в жени, които например са по-срамежливи, да не пропускат този потенциал. "Винаги сме по-силни заедно! Вие сте отлични модели за подражание, гордейте се с това и бъдете ръководители с цялата си сила и усмивки!". 

Служебният министър Росица Карамфилова благодари за вдъхновяващите думи на Регнер. 

"Когато получих поканата, се колебаех защо трябва да бъда тук. Отговорът обаче, вярвам, че е ясен. Говорейки за жени предприемачи, не мога да дам голям опит. Но ако трябва да припознаем жените на предприемачите и жените лидери, смятам, че мога да дам доста съвети. Когато говорим за приобщаването и равенството между половете, безспорно трябва да поставим на масата ролята на жените предприемачи. Всеки ден се срещаме с различни стереотипи. Като министър, независимо, че развивам своите компетентности в различни сфери, се сблъсквам с тези стереотипии. До голяма степен причината за тези стереотипии е, че на нас жените не в достатъчна степен, съгласно нашите компетентности, знания и усилия, се дава правото да участваме във взимането на решения. Ако от нас зависят последващите действия, ако не сме подпомагащи, а водещи партньори във взимането на решения, ситуацията ще бъде различна", изрази увереност Карамфилова. 

Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите

Снимка: Иван Коловос

"Ежедневно се сблъсквам, като ръководител на структура с над 3000 души, със следното. Често ни се налага да взимаме непопулярни решения, да сме недоволни понякога от даваните предложения за взимане на решения. Случва ми се да проявявам остър тон и реакцията е много странна. В тези ситуации отдават острия тон и силата на волята на женски каприз и емоция. Ако стои мъж и прояви остър тон, това е воля на висок професионализъм, отговорно поведение и компетентност. Не, всички знаем, че не е така!

Но понякога ние сами се поставяме в тази рамка. Има исторически причини, а е и в нашия натюрел. Но от друга страна ние сме лидери и можем да бъдем такива. Според мен отправната точка е първо да стъпим на знания. Дяволът е в детайла, затова и правим списъци на задачите и подзачите, които трябва да свършим. Но вярвам, че всяка успешна дама, всеки успешен лидер, всяка от вас, която има смелостта да постави своите амбиции, за да допринесе за тази красива дума благосъстояние, то тя го е написала в своя план - било бизнес, или план за семейството, било в политиката за околната среда, както е при мен".

Карамфилова е убедена, че жените са много по-успешни по отношение прилагането на устойчиви практики, по-отговорни при налагането им, защото се водим от хармонията, втъкана в женската природа. По отношение на зелените политики според нея женският потенциал не е използван в максимална степен. "Когато поставиш на масата понякога ребром отговорно и без доза на мъжкия популизъм, може да се намерят работещи решения". 

"Ние сме лидери, ние сме тези, които отглеждат деца лидери, ние сме тези, които трябва да предадат знанието на поколенията, ние сме тези, в чиито ръце бизнес начинанията придобиват хармония, смисъл и успех. Ние сме тези, които в крайна сметка водим и ръководим живота по начин, по който да сме горди, че не само сме професионалисти, но сме жени професионалисти", завърши речта си Карамфилова.

Водещата Рени Веселинова от Dir.bg

Снимка: Иван Коловос
 

Модераторът Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria, изтъкна, че в психолингвистиката има тема, свързана с мисленето и въздействието на езика върху реалността и средата: 

"Има две категоризации. Едната свързва жените с градивността и силата. Има изследвания, според които в езика на аборигените жените, огънят и всичко положително са в една категория. В западната цивилизация жените вървят в друго подреждане - жените и огънят се свързват с опасни неща. Мисля, че е време като активни участници в икономиката на нашите страни, да превърнем този наратив в положителен отново. Възможностите, които ООН, очертава за принос на жените предприемачи, особено в дигиталната индустрия, са в порядъка на 16 милиарда евро на година като принос, ако повече жени бъдат включени в този сектор. Но броят на момичета и жени, които завършват STEM или ICT специалности, е само една трета". 

Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria

Снимка: Иван Коловос

В рамките на последвалата дискусия Жанет Захариева, председател на Сдружение "Дамски форум", изтъкна като предизвикателства, че когато стигнем до най-високите мениджърски позиции, опираме до стъкления таван, за който Регнер говори по-рано. У нас жените в бордове са едва 19%, докато средно европейското равнище е доста по-високо. Като причина за това тя намира празнотата в законодателството у нас по тази тема. Другото е липсата на увереност в самите жени в техните възможности.

"Тук седят дами, които са направили много, за да стигнат далеч в своята кариера и всяка от нас вижда какво липсва. Ние сме по-малко уверени от мъжете, по-самокритични сме и ако имаме равни възможности, познания и шанс да отидем на на дадена позиция, по-скоро сме консервативни и мислим, че ни трябва още нещо. Това трябва да преодолеем", категорична е Захариева. Тя подчерта и че не бива да отиваме до крайности: "Това не е битка кой носи панталоните! Говорим за баланс на равно представяне, а това важи и за мъжете". 

Жанет Захариева, председател на Сдружение "Дамски форум"

Снимка: Иван Коловос

Попитана къде вижда възможност за промяна на стереотипа, пречещ на жените да си поставят високи цели пред себе си, Пламена Чернева - основател и изпълнителен директор на WonderCoders, каза, че до голяма степен причината е "в нас самите".

По думите ѝ обаче има и друга страна на монетата, а именно, че много жени предприемачи не знаят откъде да започнат. "Това е, което правим на европейско ниво - едно място, общност, чадър, който да събира цялата нужна информация, ментори и това, от което от което имахме нужда", отбеляза тя. 

Пламена Чернева - основател и изпълнителен директор на WonderCoders

Снимка: Иван Коловос

Лидия Шулева - член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), очерта, че най-големите предизвикателства са насочени към необходимостта от обучение и достъп до финансов ресурс за жените.

"Липсват достатъчно програми, които да предоставят грантове, за да могат жените предприемачи да направят следващата стъпка", подчерта тя. Според нея са нужни по-специфично насочени дейности в този смисъл.

"В Съвета на жените по този въпрос имаме лидерска академия, насочена именно към млади жени предприемачи и към жени на средни мениджърски позиции, където предоставяме безплатно обучение. Така жените получават възможност за кариерно развитие и надграждане на своя бизнес".

Лидия Шулева - член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ)

Снимка: Иван Коловос


Форумът на жените предприемачи събира вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията. Целта е да се постави темата за женското предприемачество във фокуса на обществения дневен ред, като ясно бъдат формулирани предизвикателствата и се създаде платформа за дискусия, споделяне на опит и решения за устойчива, справедлива и по-конкурентна икономика, споделиха по-рано организаторите. 

Събитието се осъществява с подкрепата на Артекс Инженеринг АД, Дънди Прешъс Металс, Coca-Cola HBC Bulgaria, Glendalough Gin, Аурубис България, Este Fitness & Spa, Platform Brown to Green, Junior Achievement Bulgaria, Beyond pre-accelerator, The Edge, CEO Angels Club, СЖББ, Сдружение "Дамски форум", European Female Founders и ИАНМСП.

Медиен партньор е bTV Media Group.