"Природният газ е горивото, което заема голям дял в енергийния микс, особено в развитите държави. Газът се приема като ключов елемент за постигане на нисковъглеродна икономика или както често редица експерти го определят, като преходно гориво. На практика "синьото гориво" е по-чист изкопаем източник на енергия и генерира два пъти по-малко емисии от въглищата. Природният газ оказва по-слабо негативно въздействие върху качеството на въздуха и се интегрира по-добре със слънчевата и вятърната енергия. Според анализи на международни агенции преминаването от въглища на природен газ е спестило 58 млн. тона въглеродни емисии в в Европа.", каза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационното дружества в България /АТДБ/.

По думите му климатичните промени са актуална тема през XXI век. и за смекчаването на ефектите от тях, европейските държави са започнали да правят планове за енергийна трансформация.

"Декарбонизацията или ограничаването на емисиите на парникови газове от енергетиката и останалите икономически сектори вече не остава само в сферата на препоръките за развитие, а е поет ангажимент от всички държави. Всички европейски страни се опитват да постигнат климатичните цели, инвестирайки огромни средства във възобновяемите енергийни източници като соларните панели и ветрогенераторите.", добави той.

На въпрос дали е възможно базовите мощности на въглища да бъдат заместени с газови централи, инж. Кремен Георгиев посочи, че въглищните предприятия имат бъдеще, в което трябва да инвестираме.

"В държави като България преходът от въглища към възобновяеми източници ще бъде извървян с използването на природен газ. Включвайки го в стратегията ни за поетапна замяна на въглищата, ще се намалят значително емисиите въглероден диоксид. По този начин ще изпълним заложените цели от Европейската комисия за намаляване на вредните газове с до 50-55% до 2030 г. Множество органи на местно и национално ниво са ангажирани в процеса на енергийна трансформация. Това ще спомогне за осъществяването на нашата енергийна трансформация", посочи инж. Георгиев.

Председателят на АТДБ заяви, че затварянето на въглищните централи не е възможно веднага, защото ще се изложи на риск енергийната сигурност и независимост на България. Той се съгласи със стремежа на ЕС за намаляване на вредните емисии, защото надали има някой, който да иска да диша мръсни изпарения било то от производствени предприятия или автомобили.

"Смятам, че преход не може да бъде осъществен без да се вземат предвид спецификите на отделните държави членки. Както може да се очаква, енергетиката на всяка една страна е изправена пред различни предизвикателства, свързани с трансформацията към производство на електроенергия от алтернативни горива. Има страни, които са главни центрове на потреблението на твърдите изкопаеми горива. Като пример мога да дам Германия, Полша и Чехия. България е една от страните в ЕС, които най-много разчитат на въглища за производство на електроенергия", заяви още той.

"Въпреки амбициозните цели на ЕС, замяната им няма как да се случи от днес за утре, колкото и да искаме. Редуцирането на дела на въглищата при производството на енергия трябва да бъде поетапно, за да не пострада икономиката. Преходът трябва да се реализира без да остави негативен социален отпечатък. Индустрията трябва да остане работоспособна", подчерта инж. Георгиев. Той счита, че плавният справедлив пpexoд oт въглищa ĸъм пpиpoдeн гaз и дpyги възoбнoвяeми изтoчници нe caмo щe имa въздeйcтвиe въpxy oĸoлнaтa cpeдa, нo и щe дoнece coциaлни и иĸoнoмичecĸи пoлзи зa бългapитe.

По повод новия отоплителен сезон и увеличението на цените на ел. енергия и газа, инж. Кремен Георгиев заяви, че ще има увеличение на цената на парното поради резкия скок в цената на природния газ на световните пазари и на стойността на въглеродните емисии.

"Цяла Европа е засегната от високата цена на тока. Шоковото поскъпване оказва влияние както на отделните домакинства, така и на цялата европейска индустрия. Все пак вярвам, че битовите потребители няма да усетят толкова поскъпването, защото КЕВР като регулатор прави всичко възможно да намери баланс между интересите на хората и топлофикациите", посочи инж. Георгиев.