Инж. Георгиев, думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, че от 1 юли се очаква сериозен скок на парното стреснаха мнозина. Как ще коментирате Вие?

Считам, че г-н Иванов ръководи КЕВР изключително професионално. Той има способността да казва истината такава, каквато е, без да изпада в какъвто и да е популизъм или пристрастия, като при това под негово ръководство КЕВР е бранил винаги и най-вече интересите на потребителите. В случая очакваният скок на цените, се дължи на обективни икономически фактори, които за съжаление просто се случиха. Това са резкият скок на природния газ с 70% и цената на въглеродните емисии. Последният път, когато ги следях, се търгуваха за 55 евро/тон. Това означа повишение повече от два пъти в рамките на година.

На какво се дължи според Вас скокът на природния газ в България?

На огромния ръст на световните пазари. Това не е само български проблем. Не съм експерт по търговия с природен газ, но считам, че сред основните причини са изключително силното повишаване на потреблението на втечнен газ от Китай, което вдигна много цената му по света и все още донякъде монополното положение на доставките на руски газ в Европа. Да го кажа индиректно- чисто геополитически, някой предпочита да започне да доставя газ за ЕС през новия "Северен поток" 2, а не в момента да нагнетява по-големи количества през мрежата в Украйна. От друга страна, европейската икономика също е в растеж, заради надеждите, че пандемията си отива. Потреблението на газ се повишава , а запасите в газовите хранилища са намалели и това води до скок на борсовата цена на "синьото гориво". Очакванията са тя да продължава да расте. Същото се случи и с въглеродните емисии. Те са цената, която плащаме, за да може един ден Европа да има нисковъглеродна икономика. Винаги съм казвал, че целите на Зелената сделка са прекрасни, но ще бъдат постигнати на много висока цена.

Да, но обикновеният потребител не се интересува от цената на природния газ по света и от геополитика. Той иска да получава услуги на достъпни цени.

Абсолютно сте прав. Човекът, който получава сметка за парно, не се интересува, от това, че възстановяването на китайската икономика е предизвикало вдигане на цената на втечнения газ или какви са енергийните спорове между Русия и Европейския съюз. Като председател на АТДБ искам да кажа, че държим потребителите ни да получават услуги на достъпни цени, защото колкото те са по-ниски, толкова повече клиенти ще имаме. Но при увеличението на стойността на използваните от топлофикациите горива, ако цените не бъдат повишени, за много от ТЕЦ-овете ще липсва икономическа логика да съществуват, т.е. ние като общество, държава и КЕВР като независим регулатор, трябва да решим дали централното топлоснабдяване да продължи да съществува и оцелее, или хората да изберат да се отопляват по друг начин. Аз продължавам да считам, че към момента парното е най-ефективен и икономичен начин човек да получава топлоенергия. Топлофикациите не са само търговски дружества. Те имат и своето социално значение. Ако някой си мисли, че ако един ден спрем всички радиатори в цялата страна и минем на климатици, сметките ще се намалят, много се лъже. Социалната цена ще бъде много тежка, ако го няма централното топлоснадбяване.

Какъв е изходът според Вас от тази ситуация?

Мисля, че КЕВР доказа през последните години, че винаги взима решения , балансиращи между интересите на потребителите и стремежа на топлофикациите да оцелеят в трудната за управление икономическа среда. Надявам се на разумен подход и за пореден път ще призова проблемът да не се политизира, защото цената на парното не зависи от това коя партия или коалиция е на власт.