За последните два дни руската валута се обезцени с 10%. За последните 20 години това се е случвало само 2 пъти-по време на валутната паника през ноември-декември 2014 година след анексирането на Крим и през лятото на 2015 година, когато петролът поевтиня рекордно, съобщи специализираният сайт "Финанс".

Днес обаче петролът се покачва-сорт Brent почти достигна котата от 70 долара за барел. Рухването на рублата се дължи на бягството на чуждестранните инвеститори от руски активи.

В резултат за долар вече се дават 63.65 рубли, за евро-78.77 рубли. Фондовият пазар в Москва също показа признаци на паника. Вчера той се срина с 11% и неговата капитализация намаля с 53 милиарда долара, за днес резултатите още не са напълно ясно, но тенденцията продължава.

Сега се смята ,че следващият рубеж на защита на рублата е 66 рубли за долар-тогава паричната маса на руската валута ще бъде приблизително равна на златните и валутни резерви на руската Централна банка.

Ситуацията се усложнява и от това, че руското Министерство на финансите продължава да изкупува валута от пазарите в страната с темп от 11.4 милиарда рубли на ден. Според вътрешните правила на министерството, то ще продължи с покупките до момента, в който петролът слезе до 40 долара за барел.