Коментари - Ерата на икономическата глобализация приключва | Бизнес.dir.bg
назад

Ерата на икономическата глобализация приключва

Едните настояват Китай да спре да залива пазарите със свои продукти, а другите се надяват отново да станат "работилницата на света"

Обратно в новината
| Автор: Александър Гьорлах, "Дойче веле"

Коментари - Ерата на икономическата глобализация приключва | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Два икономически модела във война. Скрита - прикрита, но все по-явна. Да видим какво го чака светът от тези 2та икономически колоса. В САЩ масите определено са загубили работна форма. Няма ги поколенията специалисти. Всъщност Америка отиде в Китай, не обратно. Тя положи основите на икономическото чудо на съвременен Китай и сега...плачи защо те китайците са се научили на това което са се учили. Защо са станали по.. Защото всичко китайско вече не минава през тях - американците, така че те да контролират и одобряват, да казват кое - да, кое - не. Такава е логиката на Живота. Младата икономическа сила напира и събрала мощ, може да събори планини, да преобрази светът и той Китай иска това да направи. Америка се обърна към Китай в резултат на своята алчност. Нещо което можеш да го купиш от Китай за стотинки в Америка казват е десетки долари. Лъскаво, гиздаво, скъпо но китайското там отвътре опаковката се усмихва, онова същото за стотинките. Цялата американска идея е те да измислят нещо да го кръстят скъпо и модерно, някой да им го направи без пари, те да го ползват скъпо-прескъпо. Когато го пенсионират, то да го прехвърлят във вторият, после в третият свят, в четвъртият и после в България. И това, да ни го продадат ако мине номера на скица - отдавна пенсионирана скица. Не може Китай да ни продава евтина пет-джи технология, не може телефони, не коли, не може да им бърка технологичните изградени схеми за пенсиониране на продукта със пълно изсмукване - до дупка. Така са се родили категориите държави. Даваш им стар боклук, а те му се радват - Хят свят. Китай много пречи, много, много. Но, но Америка нищо не може да направи! Защото Китай може да продава на близки в икономическа беда държави като Русия и Корея и Америка може само да въздиша. Може да продава на изключително бедни и изостанали - като страните на Африка. Може бръкне и в задният двор на Америка – латинското!

"Йелън се обърна към китайските си колеги с искането да спрат да заливат световните пазари с техните продукти. Става дума за произведените в комунистическата държава батерии, соларни панели и електрически автомобили. " - малоумен краварски бабишкер, който не знае на кой свят се намира и какви ги дрънка...

Може и да е била икономист но вече не е.Слушах я на някакви изслушвания пред конгреса на САЩ.На въпроси за икономиката тя отговаряше уклончиво,правейки се че незнае и с политически цитати ползвани от Бйден.Когато сенаторите цитираха цифри тя (икономиста)отговаряше…трябва да си проверя документите и никога конкретно.Не защото незнае а го играе политик.Но пие знаем какво става когато политиката се меси на икономиката.

Който следи новините от Китай, му е ясно, че там се задава доста сериозна криза, а с оглед на влиянието на тая икономика върху целия свят, дори и ние ще го усетим доста сериозно

Gugnelid

Нищо де, великите американци ще ни спасят!

Това е новина с най-висок ранг на значение, маскирана като текуща. Китай постепенно ще бъде отрязван в посока САЩ и Европа. Но изглежда не е отрязан да усвоява и храносмила Севера. Цяла епоха е на привършване.

Gugnelid

Да бе, какво приказваш! Убиха Русия със санкции, сега ще убият и Китай с мита, а? Ама когато американецът започне да купува електрониката на двойна цена, да не говорим за продуктите от тежката промижленост, които се влагат в САЩ и са обект на неколкократно ценообразуване като суровина, докато стигнат до краен продукт, тогава какво ще стане? Ще печатат долари пак ли?

Казано по друг начин, Китай да произвежда и да изнася в Русия, откъдето да внася нефт и газ. Индия и Бразилия да мислят, защото Запада може да се оправи и с тях, а може и без тях. Изостаналите и развиващите се страни също имат избор - реформи по западен образец, заеми от МВФ, работа и след едно-две поколения вече относително сносен живот. Или дългове от Китай днес, с които да платят комфортния живот на управниците си, а след едно поколение децата им да нямат нищичко. Китай беше последната грешка на белите хора след Африка и Латинска Америка. За добро или за лошо се видя, че всяка раса си има своите особености и нещата не се съчетават добре на глобално ниво. Азиатците си имат своите методи да се разбира помежду си, негрите си имат своята самобитност, латиносите даже са пословични с някои особености, както и арабите, а белите хора си се знаем. Само ватниците са малко като джендърите и се чудят дали са азиатци, въпреки че им се иска да са европейци, или пък са азиатци, сред които има и някаква поробена част етнически европейци. Така или иначе вече няма поле за експерименти. Каквото можа беше направено. Оттук нататък Запада ще живее богато и щастливо, както винаги, а останалите да се оправят, щом са толкоз ербапи. След само две до три поколения ще се върнат там, откъде Запада едвам успя да ги извлачи. Но всеки сам си избира съдбата.

"на запада" на никого не му се работи вече, нито му се ражда, нито деца му се гледат. Западът е в жесток упадък! Е, това, че още не е потънал изцяло под водата е само въпрос на време...

Естествено че ще приключи. Когато Запада беше на изгода...да продава на останлият свят и да разраства собственият си бизнес, тогава думата глобализация не спираше да излиза от устите им! Когато обаче останалата част от света започна да прави и да изнася, тогава вече същият този Запад реши че глобализацията е мръсна дума! Фейсбук в Китай е демокрация и свобода на пазара, ТикТок в САЩ обаче е шпионско средство и мръсен конкурент!

Добре че е Турция да ни спасява положението! Всичко от там си вземаме, всичко от там купуваме! Турция - хубаво и евтино! Всяка седмица ходя в Турция, веднага след Петъчния намаз, даже понякога кланям Петъчната молитва в някоя джамия в Истанбул или Едирне. То и да не ходим до Турция на пазар, пак повечето стока е оттам, ама е по-скъпо, пък и друго си е да чуеш "Буйрум, буйрум ефенди"...

Едно време, особенно 90те , всякакви евтини стоки бяха внос от Турция. После Китай ги измести напълно. Сега всичко е от Китай. Турция вдигна нивото и произвежда стоки с висока добавена стойност, но и също много евтини, но не е конкурентна на Китай. Китайците сега произвеждат и скъпи и качествени стоки. А искат да навлезнат и в най-високото ниво. Обаче вече нямат достатъчно работна ръка, заплатите им станаха "високи" - т.е. макар и да са мизерни, увеличението в разход за труд е поне 10 пъти от преимерно 2000г. При разпаданенот на глобализацията Турция ще е най-важния ни търговски партньор

Кво се карате всички ще го ядеме заедно

Явяват се примерно на търг за влакове и дават изгодна цена...Ама че държавата ги субсидира, не казват...Китайските другари....И Алиекспрес е пълен с изкопирани ментаци на западни и японски производители...Но, почти без пари..Това е тайната на другарите..А нашенските кппейкй- шизофреници им се радват.. Ама че тези ментаци струват работни места в нормалните държави= не се сещат...Щото са шизофреници...И са антиваксъри, пък китайските другари хич и не питат, ами направо бодат...Ама това не са го прочели нашенските дебили..Четат само това, което им харесва..Тъпи, до безобразие....Същите к)пелдаци квичат и вият, България да копа въглища....Пък че още от март е 30 гр, пак не им прави впечатление....Малоумни, сбъркани отрепки

Че караш автомобил, изцяло произведен в Америка. Както и телефон ?

Остави търговете за влакове, ами кажи защо ядем субсидирани евро ментета зеленчуци, вместо пълноценна българска храна?

Явно не си живял и работил из Европа и тотално си промил мозъка си с пропагандата за "пълноценната българска храна". В Европа хората не ядат боклуци. Дори в процентно съотношение Европа произвежда много повече качествена храна отколкото България. Проблема е че в България отвън влизат само боклуци. За това не са виновни нито французи, нито германци, нито американци. Виновна е нашенската си държавна мафия, изградена по болшевишки модел и обсебила всички официални власти и медии. Внасят и продават на тройни до петорни цени. Такива боклуци може и в Брюксел да се купят, но много по-евтино отколкото в София. Само клошарите там ядат такива боклуци обаче. Нормалните работещи хора се хранят с много по-качествени плодове, зеленчуци и месо от тези, които се произвеждат в България. Висококачествените български продукти в действителност са неконкурентноспособни, защото производствента им цена е много по-скъпа от тази на същото качество продукт от Италия, Испания или Франция. За това отново на същите комуноидни издънки трябва да благодарите, защото субсидиите се крадат на най-високо ниво и нищо не стига до градинарите и скотовъдците. За 16 години странстване из Европа разбрах, че България (в последните 3-4 години) не произвежда нито едно нещо, което е на топ ниво по параметъра "съотношение цена/качество". Последния такъв продукт беше вино, но и там станахме прекалени скъпчии.

Западът сега ще защити пазарите си, а целия китайски дъмпинг ще се изсипе върху т.нар 'глобален Юг' унищожавайки каквато и да е местна индустрия. За да проумеят и там какво реално представлява китайското разбиране за 'мнополюсност'. И ще бъде грозно..

Тролска логика: - САЩ ИМАТ ГОЛЯМ ДЪЛГ - ФАЛИРАЛИ СА! - Ама Китай имат 300% обща задлъжнялост - много по-голяма... - НЯМА ПРОБЛЕМ! Бетонни глави.

Но вече не само в Европа, а в целия свят...

Объркал си се. Дай да видим защо. Американският външен дълг е 7.6 трилиона. Китайският е 2.38 трилион. Имат и вътрешен дълг в огромни размери. Но каква е съществената разлика между двете държави....една НИЩО не произвежда а се занимава с маркетинг, другата обаче произвежда всичко което имаш у дома си. Кой от двамата според теб има повече възможност да си изплати дълга?

Китай има 300% обща външна задлъжнялост, отнесено към БВП. Китайският БВП е много по-материалоемък и с ниска добавена стойност Не се притеснявай - пак ще игнорирате фактите с лекота.

ДжиЕмДи, Форд, Крайслер, Катерпилар, Боинг, Тойта, Хонда, Мерцедес, Тесла, Волво, Петербилд, Фрейтлайнер, Крафт ... да изреждам ли още компании , които имат по повече от един завод в САЩ? Всяко село произвежда, провери бройката на камионите в САЩ

Добавената стойност е да вземеш един картоф и вместо да го продадеш за 5 цента, да го направиш на чипс и да го продадеш за 1 долар. Ниската добавана стойност на китайското БВП е от 90те. Там където изглежда и ти живееш. Но дай да предположим за момент че сме в 90-те. Когато Ти, великият пич на добавената стойност, направи офиси с експерти по маркетинг за продажда на чипс върху полетата за картофи и започне да купува картофите от Китай, кой реално има производството? Без картофи, няма чипс и офиси с експерти по маркетинг, но без чипс и експерти по маркетинг, има картофи! Добавената стойност е ценна когато ТИ притежаваш цялата верига от полето до рафта. Когато обаче ТИ държиш само последното звено на веригата, си като човек който живее на последнипт етаж на една сграда но друг решава какво става в основите на тази сграда. За другото ме мързи да пиша.

Не дрънкай алабала Добавена стойност е разликата между цената и себестойността Хората, които разбират, не дрънкат 5 тона глупости!!! Китай бачка на много малка печалба, а понякога на дъмпинг Дрънкала

Ковид - единственият нов продукт излязал от Китай... Учете се да ядете живи мишки... лизачи.

В грешка си баце. Ковид не е китайски. Ковид вируса е разработен в американска лаболатория и е пуснат от ЦРУ за да се навреди на Китай. Също както Чернобилската авария е разработка на ЦРУ с цел да се навреди на Русия. Тогава ЦРУ вербува Дятлов а той грумва реактора и оцелява.

Евроатлантиците играят по правилата само когато печелят. Като започнат да губят, променят правилата...

Запада търпя азиатските лъжи, наглост, безочие и неблагодарност достатъчно дълго. Представи си каква дупка щеше да е Индия без "робството" на Великобритания, Китай- без рамото на САЩ от 1985г до днес, Раша без ЕС след фалита на робовладелската и структура 1990 г.. неблагодарни военолюбиви долни азиатци... където стъпите цвете не никне.. азиатски вируси

САЩ довериха наКитай производството на тениски, маратонки, кафемашини и кухненски гъби. Тежката промишленост, военната индустрия, високите технологии и другите отрасли с висока добавена стойност си останаха в САЩ. Сега Индия и Мексико ще произвеждат тениски и маратонки.

Ти наистина си дезинформиран. Тежко. Сега иди в гугъл и виж кой е номер 1 в електрическите автомобили и обясни как се произвеждат те без тежка индустрия - включително и минна такава. Баси ДеБилите сороски.

За последните сто и нещо години загниващия запад спасява три пъти засраните жопи на блатните да не изпукат от глад ...скоро се задава и четвърти!!!

до глупака дет запада му бил цъвтял! цъвнали са ти цървулите гюбрясали! в класацията на страните по външен дълг Япония е на трето място след САЩ и Великобритания. Външният дълг на САЩ през 2023 г. е $32,9 трилиона, на Великобритания – $8,7 трилиона, на Япония – $4,34 трилиона Следват (трилиона долара): Холандия – 3,79; Франция – 3,28; Ирландия – 3,26; Италия – 3.10. Доминацията на Япония е още по-забележима по отношение на относителните показатели на различните видове дълг (като процент от БВП). Страната на изгряващото слънце отдавна заема първо място в класацията по отношение на относителния размер на държавния дълг. Според оценките на МВФ през 2022 г. общият държавен дълг на Япония (централен държавен дълг плюс местен държавен дълг) възлиза на 261,29% от БВП. В същото време дългът на централното правителство е 214.27%; дълга на органите на местната власт – 47.02%.

Никой от тези не може да бие Китай - 300% обща задлъжнялост към БВП. Ама нещата, които не ви изнасят, не съществуват за вас :) :) Какво става с Евъргранд там и другите? Малко прекалихте с бетонната измама?? И Ковида не дойде ли малко точно от ядящите живи мишки китайци?!?! Единственият китайски продукт!

Китай има най-голям интерес от продължаването на конфликта в Украйна и ще направят всичко възможно да го удължат. Най-вероятно имат принос и в започването му, тъй като тъпото ченге нападна Украйна малко след срещата му със Си. Играта на Китай е комплексна и дългосрочна, но основната жертва е Русия и ресурсите и. В момента ги подаряват на Китай тъй като се изолираха от цивилизацията. Путинската върхушка тъпанарски настройва руснаците срещу единствената велика сила, която им е подавала ръка да ги спаси от унищожение и то два пъти. Комплексите на кремълските джуджета са умело използвани от китайците, когато последните разбраха, че американците не са съгласни с идеите им за покоряване на света

за Китай е, че Белият човек го храни. Ако Белият човек отиде в Индия или където си поиска, но не в Китай - ПРОБЛЕМЪТ С ИЗХРАНВАНЕТО ИЗЛИЗА НА ДНЕВЕН РЕД! И ще има вой пак - ама вие не сте демократи истЕнски, не ни давате свободен пазар и прочее. АМА НАЛИ ВИЕ СТЕ КОМУНИСТИ - ЗА КАКВО ВИ Е СВОБОДЕН ПАЗАР, А?

Да го обясня като за вас. Китай стана бачкаторът на света, подхвърляха им ядене, че умираха от глад преди това. Няма лошо, ама къде сте видяли бачкаторът да управлява. Малко се надъхахте в повече...

запада който е едва 6-7 % от света отдавна е икономическо и военно джудже. Отдавна запада е без реална икономика а се превърна в казино-финансова пирамида.

Повтаряйте си го това, докато ЗАПАДЪТ ЦЪФТИ И ВИ ТРЕПЕ КАТО КУЧЕТА!

Азе нали съм на запад - ни съм цъфнал, ни съм вързал. Хазяина ми дигн'а наема на 2000 евра, като не му ги дадох ме изгони на улицата. Вчера спах у един кашон. Да го еба у запада да го еба. Заваля дъжд, кашоно се намокр'и, сега че търсим некакъв найлон да го завием отгоре. Нощеска пак че в'али.

Икономика на САЩ- 28 трлн, на ЕС- 16трлн, на Китай- 18трлн, отделно Япония, Канада, Австралия.. Раша- 1.6трлн.. смятай както можеш

Като са толкоз големи тези икономики защо всичко е произведено в Китай с руски ресурси? Финансовите услуги, погрешно вкарвани в БВП не правят икономиката силна, а само я раздуват инфлационно.

Това в напечатани хартийки, нали?

Йелън отиде в Китай за да уговори китайците да и помогнат в спасяването на американската икономика... Китайците учтиво и казаха че е много добър икономист, но със зъплахи няма да постигне нищо, така че ако иска резултати най-добре да смени методът си на агитация. А досегашното поведение на китайската икиномика показва че западните "анализатори" хабер си нямата как функционира тя.

Знаеш ли кога Китай може да спаси икономиката на САЩ? КОГА СИ ВИДИШ УШИТЕ БЕЗ ОГЛЕДАЛО! Китай не може да спаси собствената си икономика! А за САЩ не бери грижа - все още са господарите на света.

аз само написах до какво се изроди "американската мечта"... или с други думи вече се надяват Китай да ги спаси-)

както казах, Китай не може да спаси Щатската икономика, дори да иска. А Щатската икономика, слава Богу, няма нужда Китай да я спасява :) Китай в момента усеща мазния полъх, защото Щатски инвестиции тръгнаха към ВиетНам - ТЕ ОТИВАТ ТАМ, КЪДЕТО СПОМЕНИТЕ ЗА НАПАЛМА СА ЖИВИ, И ТАМ ГИ ПРИЕМАТ!!! Ти досещаш ли се какво значи това?!?!?!?!?!

досещам се... Американците са принудени да се кланят и на тези които навремето избиваха. Дори и в страната измислила бидонвилите, сиреч САЩ, гладът е по-силен от тока-)

Айфон 6к, гоуф 100к, китайците обратно на ориза

Рецесията и деиндуистриализацията на Европа е едно.

И. Китайският БВП е с много ниска добавена стойност. Много "материалоемко". Подхранвано от 300% задлъжнялост. Подхранвано от измамни практики, като нечовешко изливане на бетон в градове без жители! И повярвайте ми - ще си проличи! Балонът започна да се пука.

Ще ти повярвам когато спукаш балона в главата си.

когато почнеш да ровиш в кофите за смет, червенаотрепко! Щото сега лежиш на издръжката на запада, а лаеш срещу него! Дълго ли ще те траят, как мислиш???

Нещо не ми е ясно в заглавието. "Едните настояват Китай да спре да залива пазарите със свои продукти, а другите се надяват отново да станат "работилницата на света"" - Китай до колкото знам са работилницата на света , а американците са тези дето искат това вече да не е така. Пояснете малко кой точно какво настоява.

Китай искал отново да е работилницата на света. Което значи, че сега не е. Какво знаеш тогава ти - нищо! И знаеш ли защо Китай иска отново - ЗАЩОТО ЗАФАДНИТЕ КАПИТАЛИ СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ИНДИЯ, ВИЕТНАМ.... ПОБИРА ЛИ ТИ ГО КРАТУНКАТА, КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА ЗА КИТАЙ ???

Добавена стойност при капитализма се създава чрез иновации и създаване на нови продукти на нови пазари! Кое е новият китайски продукт?! Смартфоните?! Компютрите?! Трябва да сте мнооого по-скромни, като дрънкате неща, които не разбирате!

Цяла сутрин заливаш темата с тъпи постове, показващо колко малко разбираш от темата.

Този Гьорлах, от кенефа дойче среле да си избърше спермата от зурлата след поредната педерастка оргия преди да се натрапва с простотиите си!!!

А бе "българи", нали осъзнавате, че до голяма степен, производствата за които плачете, че са изчезнали от България, са "откраднати" всъщност от Китай чрез дъмпинг и кражба на технологии?

В глобалната икономика няма такова понятие "кражба", защото тя бидейки глобална е единен субект по дефиниция. За да има "кражба" е необходимо наличието на минимум два субекта, така че единия да открадне/присвои от другия.

На фона на тези факти искам съвсем сериозно да обърна внимание на залитането на разните там "апологети" на глобализма, на "лидерството на САЩ в световен мащаб", на "неудържимата икономическа инвазия" на Китай на Китай на световния пазар и прочие идиотизми. Време е да се престане с манипулациите и идиотизмите и да не ни се представят мераците на тоя и оня за действителност. За да си "най-", трябва да имаш собствени годни за живот в дългосрочен план земи и питейна вода, независими от другите суровини и енергоресурси, собствена база за производство и въоръжени сили със съответния ВПК, който да обезмисля противниковите опити за инвазия в държавата ти. При това положение собствения пазар не е задължително условие - винаги има кой да ти купи това, дето няма по подразбиране при условие, че не може да го открадне!!! По повод работната ръка и високо квалифицирания персонал - видяхме, че те се наемат. Тук определяща е базовата наука и материалната база... Та - коя от двете ги има тези неща? САЩ??? Китай??? Щото те, ако ги имаха, щаха да си седят у дома, а не да се чудят как и на кого постоянно да "бъркат по дупките", нали? Едните да сдържат, другите да заливат пазарите със стоки и инвестиции - примерно... По всеобщо мнение има само една "самодостатъчна" държава, тия двете само в нечии фантазии могат да мечтаят за такъв статут.

Да обясня на идиотските тролове: Най-основният компонент на капитализма е създаването на нови продукти и пазари. Всичко, с което Китай залива пазара, често базирано на дъмпинг и кражба на интелектуална собственост е измислено в Запада и най-вече в САЩ.

Абе ти в коя година живееш? Я остави мантрите от миналият век

Най-основният компонент на капитализма Е ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ - казано по-точно и нелицеприятно ПЕЧАЛБАТА. За да действат правилата на капитализма, трябва да има СВОБОДЕН ПАЗАР, а не този с най-големия пищов да казва на този който произвежда по-евтино и по-качествено да спре да произвежда, защото този с пищова това му пречи !

наш ко. 30000 километри влак стрела. знаеш ли защо няма сумарно в целия останал свят толкова ? щото ако останалите ИМАХА умения как да строят (великата китайска стена) , как да внедряват, как да скалират и да произвеждат в ОГРОМНИ количества, щяха да го направят. ма не могат! ти все едно да кажеш че една сграда зависи САМО от Архитекта, а инженерите, строителите, организаторите, които решават всички реални проблеми създадени от архитекта нямат значение ??? технологиите може и даса създадени в америка, може и да са гледали от тях, но вече са доста по-напред. А, "българите научили целия сват как де гледат домати" .. . (няква българска легенда) добре, научили сме ги преди 100 години, ама вече хората са МНОГО по-НАПРЕД !. (Между другото, 90% от световното производство на чипове е в ТАЙВАН. а ако си мислиш че тайванците не са китайци... все едно да мислиш че македонците не са българи :)

"Дойче зеле" - в същност рупорът на американската дълбока държава и американските богаташки фамилии за ЕС... ЧЕТИРИ ДЕНА бяха необходими на фащ-евро "мейн-стрима" да се реши да публикова информация за срещата на американската финансова фюрерка в Китай. Не знаеха какво да пишат и говорят... По същото време в Китай беше руския външен министър Лавров. На няколко пресконференции, коиот Йелън проведа сама (!) с разкривена от злоба физиономия заплашваше китайците да спрат да търгуват и сътрудничат с Русия. Журналистите предполагаха, че китайците ще я изгонят ! Разбира се "дойче зеле" не е написало нито дума за тези основни цели и действия на Йелън в Китай. Когато не постигнаха своето, фащиянците обърнаха другата страна на плочата - Китай е комунистически, няма права и свободи, няма демокрация... ...значи са акани ! В статитята има откровени лъжи - фащ изнасяйки си производството в Китай (окололо 2000-2005 г) загубило 2 млн. работни места ...?! Фащ тогава загубиха, за няколко години, почти цялото си производство и стотина милиона работни места ! Ако имате познати инженери, които са ходили по америка, можете да ги попитате - точно в този период българите (и не само) престанаха да се изслеват там, а тръгнаха към ЕС и Русия и Азия и Турция (само специалисти разбира се). Ама китайските стоки били по-евтини и по-качествени (зелето е употребил разбира се друга дума), това не било пазарано, трябвало да ги спрат ?! Ама имало субсидии... А как е в ЕС - няма ли субсидии ? А как са банките - що като вземата да фалират ги субсидират (заздравяват) и одържавяват ? А енергетиката на ЕС, която е перманентно субсидирана след самопрострелването с руските енергоносители ?

1000 +

всичко изядено, изпушено, изпито, изакано инженерите - станали: педали, пияници, наркомани

най-качествените стоки са американските стоки, произведени в Китай

Това са пълни глупости. Американците измислиха почти всичко в съвременния свят. Като се почне от телевизора, телефона и самолета и като се приключи с компютрите, Интернет и изкуствения интелект.

бот ? трол ? 1940та америка отваря границите и се превръща в платформа. привлича всички мозъци на света. те сами си решават да отидат в америка мозъците, кинти, това онова филма опенхаймер гледа ли ? и тогава, на базата на всички световни мозъци, 50-те 60-те, 70-те на миналия век всичко се изобрети в сащ, от мозъците от целия свят. но... това беше до 70-те :)

ако говорим за западни постижения, Дарвин, нютон, Велика британия стартира индустриалната революция влакове, парни машини, гоография, астрономия, часови пояси, географски открития... твоя "бел" преди колко поколения е отишъл в америка М ?

Бел е шотландец

През 1884 г. германецът Паул Нипков, по това време двадесет и три годишен студент, патентова първата електромеханична телевизионна система. Александър Бел е роден на 3 март 1847 г. в шотландския град Единбург. Първите чертежи на планери и самолети са направени още от Леонардо. Джон Атанасов е потомък на българи. Изкуственият интелект е глобален проект

Че капитализма го закъса и отказвайки се от неговия основен фундамент свободния пазар, отива към отречените нео-феодални практики. Което няма как да не се отрази и в политиката. Вижте ЕС. Превръща се в неофеодален коптор с доживотно не избрани , а назначени управляващи, като Мърсула.

Руската тролска педерастка гмеж рИве на умрЕло;))))

В говедарника кой ще произвежда? Явно ще трябва да си внасят азиатци, защото 200 килограмивят щатски дебил не може да произвежда. Има изследване, че 20% от американците не могат да разберат ръководствата на уредите, които си купуват. Американски патент е надписът върху чашите с кафе - "Горещо е" :)))))

кофти е, а ? като "не свободната", "диктаторска" държава играе по ВАШИТЕ правила, и ви бие на базата на вашите "пазарни" механизми :) ми като не ви харесва свободния пазар и конкуренцията, РЕГУЛИРАЙТЕ ! (ама то това беше съветския комунизъм, лошият...) между другото, между съветският комунизъм и китйският, НЯМА НИЩО ОБЩО ! само името по някаква причина е същото

Да се твърди, че Китай играе по правилата на пазарната икономика е признак на идиотия.

добре, не играе. хайде отиди в магазина и си купи нещо, каквото и да е, по твой избор. когсто изборът е твой, и ти сам решаваш да си купиш китайския продукт, това е ПАЗАРНА икономика! защото т си решил. айфон - 3000 лв сяу-ми - 500 лв купувай си айфон :) щот си патриот (и глупак! )

Анализът е публикуван в "Дойче веле" под редакцията на Мина Киркова - това стига за коментар !!!

Така няма да стане работата, както си я мислят американците. Ако се затворят за Китай, все едно сами се изолират. САЩ+ЕС са общо към 900 млн., а остават още 5 милярда потребители. Дали могат да си позволят американци и европейци да си затворат икономиката. Дали от много кръгова и зелена икономика няма да жабуняса. Кво стана с правилата на конкуренцията и свободните пазари. Като нама икономическа, социална, научна и друга логика, се казва просто решението е ПОЛИТИЧЕСКО.

Щото в Китай е перфектна пазарна икономика?!??? За какво говорите, идиоти! Китай толкова много си изкривява икономиката, че абсурдно да има претенции. Само трябва да се благодари, че Западът им позволи да си оправят гладуващото население. Но няма жертви - всички искат да управляват! Западът трябваше да прозре това!

китай да "благодари" ??? все едно ти да търсиш чък норис, пич! "ти не търсиш чък норис, той те намира !" държавата с непрекъсната 5000 годишна ПИСМЕНА история, със съхранено знание, култура и правила, да "благодари" ? "българия 1300 години", ама къде е познанието ? къде са уменията които сме натрупали ? е? оправдания нали, (ама те ни били пробили.. ) Китай ! 5000 години са по-напред от всички останали. щели да благодарят... смешник

хихиххохох дойче веле парцал. китай как точно "залива" ? решението си е на потребителя дали да си купи "американска" или китайска батерия... (а, ама то американски батерии нямало...)

Глупавите антиглобалисти мучахте като говеда, сега плащайте

Няма как да стане това което искат западняците. Защото в Китай просто работят, а тук инженер е равно на лузър. С "специалисти" по "устойчивост", "кръгови" дивотии и инфлуенсъри няма как да бием Ктай, каквито и санкции да си измисляме. ------ Потопяем датчик за налягане у нас струва 400лв, на запад 400евро, на али 50лв. ( и то вероятно всички са правени в Китай) Как при тези разлики да купя българско или западно?

И търговия ! Нашите търгаши са всеизвестни със своята наглост, пред затворените очи на държавата !

Китайофилките налазиха форума! :) :) И Китай ли са ви освободили?! Или просто ви харесва на сенавеждате на дребосъци?! :) :)

За Хамериканците КОНКУРЕНЦИЯТА на пазара означава те да КОМАНДОРЯТ и да казват КОЙ КАКВО ДА ПРОИЗВЕЖДА и ПРОДАВА. Е НЯМА ДА Е ВЕЧЕ ТАКА

Не беше ли "пазарна икономика" ? Ако мога да произвеждам по-евтино и качествено - защо не ? И кой си ти, че да идваш да ме молиш да спра ?

Брях, то наглост, то...ама няма да се получи. Нали ни пълнихте с мантри за свободна търговия, за свободна конкуренция, за свободно предприемачество...и то какво стана? Прах в очите. Брикс ви разказва играта, а за статията...видите ли Дойче веле, сте готови за манипулации, лъжи и декламиране на опорки. Жалка медия на ЦРУ.

Свободни пазари, конкуренция и търговия. Ама май се отнася само за американските интереси

Понеже в статията не става и дума за говняшка, руската тролска педерастка гмеж ,нали трябва да заработва, се нахвърли,че била препечатана от Дойче веле...дебили,сър!

Китай ни заля с евтини продукти, и свикнахме на безотоговрен консуматорски начин на живот. Колко колеги имам дето си сменят телефона ей така просто, при перфектно работещ стар. И това е само 1 пример.

Що да не го сменят бе, мамин сладък. Харчат си техните пари, не твоите.

Проблемът не е в китайците, а в снобарите