Водещи централни банки проучват възможността за пускане на собствени дигитални валути, съобщиха днес Банк ъв Ингланд (Bank of England) и Европейската централна банка (ЕЦБ) на фона на засилващите се дебати за бъдещето на парите и кой ги контролира, предаде Ройтерс.

Централните банки на Великобритания, на еврозоната, на Япония, на Швеция и Швейцария ще споделят опит в нова група начело с бившия високопоставен представител на ЕЦБ французина Беноа Кьоре, като ще бъдат подпомагани от Банката за международни разплащания.

Централните банки по света ускориха темпото, с което обсъждат възможността да пускат собствени дигитални валути, след като Фейсбук (Facebook) представи своя проект либра.

Сред големите централни банки китайската се оформя като лидер в създаването на собствена дигитална валута, макар че подробностите по проекта все още са оскъдни.

В съобщение банките посочват, че ще правят оценка на функционалния и техническия дизайн, който се избира, включително трансграничната съвместимост на дигиталните валути и ще споделят знания за новопоявяващите се технологии.

Дигиталните валути на централните банки са традиционни пари, но в цифрова форма, пускани и управлявани от централната банка на съответната страна. За сравнение криптовалутите, като биткойна, се създават чрез решаването на сложни математически задачи и се управляват от разнородни онлайн общности вместо от централизиран орган.

Общото е, че криптовалутите и дигиталните валути на централните банки, в различна степен, се основават на технологията блокчейн, дигитална "счетоводна книга", която позволява трансакциите да се записват и до нея имат достъп в реално време много страни.