Румънското правителство одобри днес проектозакони за оттегляне на Румъния от банките с руски капитал Международна инвестиционна банка (МИБ) и Международна банка за икономическо сътрудничество (МБИС), съобщи днес министърът на финансите Адриан Къчу, цитиран от Аджерпрес и БТА.

"Днес правителството одобри два проектозакона, които влизат в парламентарно обсъждане в спешен режим - за оттеглянето на Румъния от двете банки с руски капитал МИБ и МБИС. На практика спазваме ангажимента, който поехме за започване на стъпки към оттегляне от тези две банки и сме в координация с останалите страни членки на двете финансови институции. По отношение на Международна банка за икономическо сътрудничество се координираме с Полша, Чехия, Словакия и България, а по отношение на Международната инвестиционна банка - с Чехия, Словакия и България", заяви Къчу на пресконференция в правителствения дворец "Виктория". 

Адриан Къчу уточни, че паралелно с дебатите в парламента по двата проектозакона ще започнат и преговорите за оттегляне.

На 18 май Министерският съвет взе решение България да се оттегли от двете банки, доминирани в акционерния капитал от Русия.

На въпрос какви ще бъдат отраженията от оттеглянето на Румъния от двете банкови институции, при условие че редица пенсионни фондове в страната са инвестирали в облигации, издадени от една от двете банки, финансовият министър уточни, че преговорите ще бъдат водени с цел постигане на "неутрален ефект".

На 21 септември 2021 г. например МБИС дебютира на Българска фондова боса с емисия облигации за 68 милиона лева - това се оказа и дебют на банката на европейския дългов пазар.

"Румънците няма защо да се притесняват, пенсионните фондове знаят за това решение от цели три месеца и мисля, че чрез преговорите, които ще проведем заедно - от тяхна страна в качеството на инвеститори, от наша страна в качеството на акционери - ще доведат до неутрализиране на отраженията. Преговорите в този смисъл ще се водят така, че ефектът да бъде неутрален, в смисъл да не загуби никой нищо", посочи финансовият министър.