Китайската централна банка днес понижи лихва по средносрочното кредитиране за първи път от началото на 2016 година като част от усилията за укрепване на забавящата се икономика, засегната от по-слабото търсене на вътрешния пазар и в чужбина, предаде Ройтерс.

Китайската икономика се "охлажда" по-бързо от очакваното, а темпът й на растеж се забави до близо 30-годишен минимум и мнозина икономисти се опасяват, че има опасност китайските лидери да изостанат с предприемането на необходимите мерки заради прекомерна предпазливост.

Според някои анализатори обаче днешното понижение е сигнал, че централната банка се насочва към по-активни действия.

Китайската народна банка (People's Bank of China) понижи лихвата за кредитите по инструмента за едногодишно средносрочно кредитиране за финансови институции с 5 базисни пункта до 3,25 процента от 3,30 процента.

Експерти отбелязват, че това е първото намаляване на лихвите по кредитен механизъм на институцията от над три години.

По този начин ще бъдат намалени разходите за финансиране за банките и в резултат те би трябвало да проявят по-голяма готовност да понижат лихвите по кредитите си, отбелязват експерти. Понижението от 5 базови пункта обаче няма да бъде достатъчно, за да стимулира растежа на кредитирането, който неотдавна отново започна да се забавя, допълват анализатори