Правителството на Аржентина се договори с Парижкия клуб на кредиторите за частично погасяване на задълженията (отпуснати и (или) на гарантирани на държавно ниво - б.р.) и преструктуриране на дълга към международните заемодатели в замяна на отсрочка за обявяването на дефолт. Това съобщи снощи министърът на икономиката Мартин Гусман, цитиран от ТАСС.

"Постигнахме споразумение за отсрочване, което ще ни позволи да избегнем обявяването на дефолт по задължения с падеж 31 юли тази година", каза Гусман.

Той уточни, че Аржентина трябва до март 2022 г. да изплати на кредиторите си около 430 млн. долара вместо дължимите по текущите задължения 2,4 млрд. долара.

Изплащането на цялата тази сума би била значителен удар по международните резерви на Аржентина, което би довело до още по-силни колебания в курса на националната валута и още по-тежки макроикономически сътресения, подчерта министърът.

По думите му правителството ще продължи и преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за рефинансиране на кредит от 45 млрд. долара, изтеглен от южноамериканската страна през 2018-2019 година.

Аржентина вече няколко години не успява да възстанови темпа на икономически растеж и е сред страните с най-висока инфлация в света.