Данък "солидарност" върху големите богатства днес влезе в сила в Аржентина. Приходите от налога ще отиват за финансирането на борбата срещу последиците от Ковид-19 с изпълнението на извънредни програми за социално подпомагане, предаде Франс прес.

Законът, който бе приет от Сената на 4 декември с 42 гласа "за" и 26 "против" след като бе утвърден от Камарата на депутатите, въвежда прогресивен данък. С него ще се облагат домакинствата, чието състояние превишава 200 милиона песос (1,9 милиона евро).

Този извънреден данък "солидарност" цели да бъдат смекчени последиците от пандемията и бе защитаван от мнозинството, което подкрепя президента от левицата Алберто Фернандес. Очаква се налогът да вкара в хазната близо 2,5 милиарда евро.

Данъчните власти ще започнат процедура по определянето на данъкоплатците, които влизат в тази категория. Според предварителни данни те са около 12 000 в страна с население 44 милиона души, от които 40,9 на сто живеят под прага на бедност.

Тези около 12 000 души имат активи на стойност по над 200 милиона песо (2,5 милиона долара).

Според закона, с прогресивен данък до 3,5 на сто ще се облагат декларираните доходи в Аржентина и с до 5,25 на сто - авоарите в чужбина.

Близо 20 на сто от този данък ще отива за здравната система, 20 на сто - за помощи за малките и средните предприятия, 15 на сто - за социални помощи, 20 на сто - за стипендии за учащи се и 25 на сто - за косвени помощи за домакинства, които не са свързани с мрежата за газоподаване.

Хилядата най-богати хора в света са възвърнали равнището на богатството отпреди пандемията само за девет месеца. В същото време на най-бедните вероятно ще им бъдат необходими над 10 години, за да се съвземат от икономическите последици от пандемията, се посочва в изследване на неправителствена организация, което бе публикувано при откриването на Световният икономически форум.

В световен мащаб милиардерите са увеличили състоянията си с 3,9 трилиона долара през 18-те месеца от 18 март до 31 декември 2020-а, според данни на неправителствена организация, която е направила изследването си въз основа на данни от списание "Форбс" и банка Креди Сюис (Crйdit Suisse).