Аржентина поиска снощи от Международния валутен фонд (МВФ) началото на преговори за нова програма за стабилизиране на аржентинската икономика, предават ДПА и БТА.

"Пишем Ви, за да Ви помолим официално да бъдат започнати консултации за договарянето на нова програма, подкрепена от МВФ", се посочва в писмо на аржентинския министър на икономиката Мартин Гусман и управителя на аржентинската централна банка Мигел Песе до управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

МВФ отпусна на правителството на бившия аржентински президент Маурисио Макри заем в размер от 57 милиарда долара, най-големият в историята на МВФ.

Втората по големина южноамериканска икономика обаче продължи да изпитва затруднения и да проявява признаци на рецесия, а също така висока инфлация, безработица и висок праг на бедността.

Освен това "Аржентина бе сериозно засегната от пандемията от Ковид-19", пишат Гусман и Песе в писмото си до Георгиева.

Аржентина страда от прекалено голям държавен апарат, ниско промишлено производство и голям сенчест сектор на икономиката, който лишава държавата от доходи от данъци, отбелязва ДПА.

Гусман и Песе подчертават усилията на президента Алберто Фернандес да възстанови доброто състояние на аржентинската икономика и обещават да приложат последователни политики за постигане целите на програмата за макроикономическа финансова стабилност.

Аржентина вече постигна предварително споразумение с кредиторите си за преструктуриране на 65 милиарда просрочен дълг, припомня ДПА.