Аржентина успя да преструктурира 66,13 милиарда долара от външния си дълг, след като проведе четиримесечни преговори с частните кредитори, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Министърът на икономиката на Аржентина Мартин Гусман заяви, че са преструктурирани 99 процента от дълга, издаден според чуждестранното законодателство. Той съобщи това в присъствието на левоцентристкия президент Алберто Фернандес и вицепрезидента Кристина Кирхнер.

Тези 66,3 милиарда долара дълг, издадени съгласно чуждестранното законодателство, предмет на преструктуриране, са около една пета от общия външен дълг на Аржентина, който достигна 324 милиарда долара. Това е 90 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Крайният срок за размяната на ценни книжа изтече в петък.

(При преструктуриране на дълг се извършва замяна на вече емитирани облигации с нови облигации, което по принцип води най-малко до три ефекта: намаляване (редукция) с някакъв процент на брутния държавен дълг; намаляване на разходите за обслужване на дълга за договорен период; промяна на валутната структура на дълга с оглед намаляване на валутния риск - б.р.)

Що се отнася до останалия 1 процент, който не беше преструктуриран, то икономистът от консултантската компания Еколатина (Ecolatina) Матиас Райнерман смята, че той ще бъде платен, тъй като по думите му 600 милиона долара са почти нищо за Аржентина.

Това преструктуриране ще позволи на Аржентина да облекчи дълга си с 37,7 милиарда долара при лихва, която ще се понижи от 7 процента годишно до 3,07 процента.

Излязохме от лабиринта, изрази радостта си президентът Фернандес след оповестеното от министъра на икономиката преструктуриране.

На 22 май Аржентина фактически се озова в състояние на дефолт, тъй като не изплати на кредиторите 503 милиона долара, но заяви, че продължава преговорите за преструктуриране на дълга, припомня ТАСС. Преговорите, започнали през април, засягаха облигации от 2005 и 2010 година, продукти на предходно преструктуриране, както и нови ценни книжа, издадени от 2016 година насам, уточнява АФП.

Ще помогне ли и МВФ

Аржентина поиска на 26 август от Международния валутен фонд (МВФ) да започне преговори за нова програма за стабилизиране на аржентинската икономика, предаде ДПА.

Агенцията припомни тогава, че Аржентина страда от прекалено голям държавен апарат, ниско промишлено производство и голям сенчест сектор на икономиката, който лишава държавата от приходи от данъци.

"Пишем Ви, за да Ви помолим официално да бъдат започнати консултации за договарянето на нова програма, подкрепена от МВФ", написаха в писмо аржентинският министър на икономиката Мартин Гусман и управителят на аржентинската централна банка Мигел Песе до управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

МВФ вече отпусна на правителството на бившия аржентински президент Маурисио Макри заем в размер от 57 милиарда долара, най-големият в историята на МВФ.

Втората по големина южноамериканска икономика обаче продължи да изпитва затруднения и да проявява признаци на рецесия, а също така висока инфлация, безработица и висок праг на бедността.

Освен това "Аржентина бе сериозно засегната от пандемията от Ковид-19", пишат Гусман и Песе в писмото си до Георгиева.