Бюджет 2010 е балансиран, ние като цяло сме съгласни с него, има и някои проблемни места. Това каза председателят на БСК Божидар Данев, предаде репортер на БГНЕС.
Продължава практиката от предходните правителства, да се крият реалните разходи от министерствата, под формата на държавна субсидия към Националната отбрана и сигурност. „Така например за МВР, МО и Министерство на правосъдието, заложените разходи за осигуровки на служителите във тези ведомства са много по-ниски от реалните. Тази разлика се компенсира чрез държавната субсидия от НОИ. Държавата осигурява пенсионери, деца и други социални групи върху половин минимална заплата, което изкривява бюджета за здравеопазване”, посочи Данев. Според него, в Бюджет 2010 са заложени нереалистични параметри, като размерът на чуждестранните инвестиции и очаквания ръст за второто полугодие на 2010г.
Нереалистична е и прогнозната за нивото на безработицата. От БСК очакват през следващата година достигане на нива от 15% за безработица. Основание за това дават очакванията за намаление на работни места в различни сектори и структуроопределящите предприятия в икономиката, като за строителството (35 000), БДЖ, Кремиковци, държавната и общинска администрация по 15%, коментира Божидар Данев.
Той е категоричен, че друг недостатък на проектобюджета е това, че не предоставя нужната финансова самостоятелност на общините. Така на практика, пред тях стоят три варианта: или да увеличат таксите към бизнеса и гражданите или да молят за допълнителна държавна субсидия или да спрат плащанията по обществени поръчки.
„Като цяло Бюджет 2010 е следствие от липсата на ликвидност - и на бизнеса, и на финансовата система, и на гражданите. Тревожен е фактът ,че от началото на годината , парите в обръщение са намалели с 20% .Това означава, че паричният ресурс ще бъде скъп и лихвените проценти няма да паднат.” заяви Данев. Последните данни на статистиката сочат, че българинът увеличава единствено потреблението на цигари и алкохол, за сметка на храни и дрехи. Това поставя въпроса защо в Бюджет 2010 не се предвижда повишение на акциза за алкохол, което е един от пътищата за увеличение на приходите в държавата./БГНЕС