Смеейки се и шегувайки се, руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун обиколиха Пхенян миналата седмица в произведена в Русия лимузина "Аурус" (Aurus), съобщи Ройтерс (Reuters) и отбеляза, че са го направили, за да демонстрират засиления си антизападен съюз.

Луксозният седан беше представен през 2018 г. с идеята да олицетвори възможностите на Русия и намалената й зависимост от вносни технологии и стоки.

Но митническите документи показват, съобщи Ройтерс, че компанията, която го произвежда, харчи милиони долари за вносни части, много от които пристигат в Русия от държавата, която Ким определи като "основния враг на страната си" - Южна Корея.

Данните за вноса показва, че Русия продължава да разчита на западни технологии, тъй като се опитва да се справи с опитите на Запада да я откъсне от глобалните вериги за доставки като санкция за нейната инвазия в Украйна.

Двамата лидери се редуваха да управляват бронираната лимузина по време на изпълненото с помпозност посещение на Путин, първото му от близо четвърт век в Северна Корея, в демонстрация на все по-близките връзки между двете ядрени сили.

Русия е внесла оборудване и компоненти на стойност най-малко 34 милиона долара между 2018 г. и 2023 г. за сглобяване на автомобили и мотоциклети Aurus, показват митническите данни, до които Ройтерс е получила достъп. Агенцията уточнява, че няма достъп до по-нови данни.

Вносът включва части за каросерията, сензорите, програмируемите контролери, превключватели, заваръчно оборудване и други компоненти на стойност почти 15,5 милиона долара, внесени от Южна Корея. Внасяни са части и от Китай, Индия, Турция, Италия и други страни от ЕС.

Чуждестранните доставки за Aurus продължиха и след нахлуването на Русия в Украйна със стоки на стойност почти 16 милиона долара - от тях изделия за 5 милиона долара, произведени в Южна Корея, внесени от февруари 2022 г., показват данните.

Ройтерс отбелязва, че не можа да определи конкретно кои внесени части са се озовали в колата, подарена на Ким, дали вносът не е в нарушение на санкциите - Aurus LLC беше включена в санкционния списък на Съединените щати през февруари 2024 г.

Седанът Aurus е разработен от руския държавен изследователски институт НАМИ в партньорство с руския производител на автомобили Sollers, който е продал своя дял.

Aurus Motors и нейният главен изпълнителен директор Андрей Панков не отговориха на запитванията на Ройтерс за коментар по темата за използваните чуждестранни части, включително от Южна Корея, в своите автомобили.