Централна и Източна Европа има огромен потенциал за иновации. Освен потенциала обаче е важна и културата за иновации, както и капиталът. Като бизнес лидер подкрепям тезата, че и висшето образование трябва да се насочи към това да ставаме все по-дигитални. Това каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Yettel България по време на дискусията "Отключване на потенциала: Стимулиране на иновациите в ЦИЕ", част от най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)". За четвърта поредна година форумът се организира от Dir.bg и 3Е News.

Джейсън Кинг даде за пример Силициева долина в САЩ преди 20 г. "Ако видим как са се развивали нещата там, ще разберем, че са заложили на правилните хора, култура за иновации, която е много важна, и са осигурили сериозни капиталови инвестиции. Сега и в Европа виждаме такива места, например в прибалтийските страни, но и в други страни. В България също има предпоставки за такова развитие, които да я превърнат в иновативен хъб. Тук има изключително интелигентни хора със страхотен потенциал", посочи Кинг.

По думите му три са основните фактори, които имат отношение към цялостната дигитализация на страната. На първо място е дигиталната инфраструктура, където България се представя много добре.

"Ако погледнем последните пет години, трябва да кажем, че България е една от най-добре развиващите се държави в Европа по отношение на достъпа до широколентов интернет. 5G покритието също се развива доста добре според последния доклад Digital Decade. Тази година Yettel планира да осигури достъп до 5G на повече от 80% от населението, което е изключително важен елемент от усилията за дигитализация на обществото и развитието на дигиталната икономика", изброи Кинг.

Снимка: Булфото

На второ място той постави дигиталната трансформация на бизнеса на Yettel, както и дигитализацията на процесите, и взаимодействието с клиентите. Телекомът вече не използва хартия както за вътрешните си процеси, така и при обслужването на клиенти и търговската дейност. Целта на Yettel е през следващите 18 месеца клиентите да получат възможност да взаимодействат с оператора изцяло дигитално - от купуването на устройства и абонирането за различни услуги, през плащането за услугите и тяхното управление, до цялостното обслужване.

"Последното нещо, което според мен също е важно, дори е най-важното, са дигиталните умения. Вярваме, че ние като бизнес имаме сериозна отговорност към дигиталната грамотност. Разбира се, ключова е ролята и на държавата. В Yettel например работим по това да обучаваме младите хора, учителите, родителите и да надграждаме техните дигитални умения, като само за миналата година през програмите ни са преминали над 60 000 души", обясни главният изпълнителен директор на Yettel. По думите му важен принос има и фактът, че икономиката ни е все още базирана на парите в брой. "Трябва да станем още по-дигитални, така че да сме готови за утре", каза още той и се съгласи с тезата, че и във висшето образование трябва да се работи в тази посока.

Снимка: "Булфото"

Модераторът на дискусията Ирина Обущарова, съосновател и изпълнителен директор на The Recursive, отбеляза, че е чудесно да имаме примера на водеща организация като Yettel. Това според нея ще създаде възможност и за други корпорации да се включат в процеса, защото знаем, че иновацията може да се осъществи само в цяла екосистема - не може да стане само от държавата или само от стартъпите. Трябва всички заинтересовани страни да участват, отговорността е споделена, отбеляза тя.

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят. 

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive