В района на пристанищния германски град Щаде днес официално започна изграждането на първия наземен терминал за втечнен природен газ (ВПГ, LNG) в Германия, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Съоръжението, което се изгражда на около 34 километра от Хамбург, е планирано да бъде пуснато в експлоатация през 2027 година. То се строи от консорциум от компании, като прогнозната му стойност е около 1 милиард евро.

Германия изгражда терминали за втечнен природен газ, за да замени руските доставки синьо гориво. Те бяха ограничени и напълно прекратени на фона на военната инвазия на Русия в Украйна и санкциите, които са наложени на управляващите в Москва.

Част от втечнения природен газ, който ще бъде доставян чрез терминала в Щаде, ще бъде използван от други страни.

Чешката енергийната компания ЧЕЗ (CEZ) е резервирала част от капацитета на съоръжението и се очаква да получава доставки на синьо гориво чрез него, посочва ДПА.

Германското правителство създаде още в първите дни на 2023 г. проектна компания, която ще управлява новите терминали за втечнен природен газ в северната част на страната. Това е изцяло държавното дружество "Дойче енерджи терминал" (Deutsche Energy Terminal).

В средата на декември 2022 г. канцлерът Олаф Шолц откри първия в страната плаващ терминал за втечнен природен газ. Съоръжението беше построено в северния град Вилхелмсхафен за рекордно краткия срок от само десет месеца.

В средата на следващия месец (януари 2023 г.) "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви, че пуска в експлоатация терминала си за втечнен природен газ в Североизточна Германия. Съоръжението се намира в пристанището Лубмин на Балтийско море, което е крайната точка на газопровода "Северен поток", който внасяше руски газ в Европа допреди аварията през септември 2022 г. "ТоталЕнержи" снабдява терминала, който се експлоатира от "Дойче РеГас" (Deutsche ReGas) и така се превърна в един от основните доставчици на втечнен природен газ в Германия.

Трети терминал работи в Сасниц.

Германия планира да внася ВПГ през четири плаващи терминала.