Международният валутен фонд призова вчера САЩ да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха Ройтерс и ДПА.

В заключителното си изявление за годишния преглед на икономическите политики на САЩ председателката на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че високите дефицити и дълг "създават нарастващ риск за американската и световната икономика, като потенциално могат да доведат до по-високи разходи за фискално финансиране и до нарастващ риск за плавното разсрочване на падежните задължения".

В изявлението си МВФ леко понижи прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през 2024 г. до 2,6% от прогнозата за 2,7%, съдържаща се в световните икономически перспективи на глобалния кредитор, публикувани през април.

Въпреки това прогнозата на МВФ за инфлацията в САЩ е малко по-оптимистична от собствената прогноза на Федералния резерв, отчасти защото бумът на потребителските разходи в страната след пандемията може би затихва, отбеляза Георгиева пред медиите

Тя добави, че траекторията на инфлацията в САЩ дава увереност на МВФ, че инфлацията ще се върне към поставената от Федералния резерв цел от 2% през 2025 г., - което е по-рано от собствената прогноза на Федералния резерв, предвиждаща това да се случи едва през 2026 г.

Централните банки повишават лихвените проценти, за да ограничат търсенето, напомня ДПА, цитирана от БТА. За Федералния резерв на САЩ борбата с високите потребителски цени е въпрос на баланс, Ако лихвените проценти са твърде високи, съществува риск от рецесия.

Икономиката на САЩ обаче остава изненадващо силна въпреки високите лихвени проценти.

Вчера МВФ подчерта, че американската икономика е "забележително силна" и демонстрира здравословен икономически растеж.

"САЩ са единствената икономика от Г-20, чието равнище на БВП сега надхвърля равнището отпреди пандемията. Това е добре за САЩ и е добре за световната икономика", подчерта Георгиева.