Важен икономически индикатор за движението на цените в САЩ, който е следен от Управлението за федерален резерв на САЩ (Федералният резерв, централната банка на САЩ), показва, че инфлацията през май се е забавила до най-ниския си годишен темп от повече от три години.

Индексът на цените на основните лични потребителски разходи (PCE индекс, без храни и енергия) се е увеличил със сезонно коригирани 0,1 на сто през май спрямо предходния месец и с 2,6 на сто спрямо предходната година. Спрямо април индикаторът на годишна база намалява с 0,2 според доклад на министерството на търговията, предаде Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Данните са в съответствие с оценките на анализаторите, анкетирани от "Дау Джоунс".

През месец май се отчита най-ниският годишен темп на нарастване на PCE индекса от март 2021 г., когато инфлацията за първи път в последните години надхвърли целевото равнище на УФР от 2 на сто.

С отчитане храните и енергията, общата инфлация остана без промяна през месеца и също се повиши с 2,6 на сто на годишна база. Тези показания също бяха в съответствие с очакванията.

Извън данните за инфлацията, докладът показа още, че личните доходи са се повишили с 0,5 на сто на месечна база, което е над от прогнозата за ръст от 0,4 на сто. Потребителските разходи обаче се увеличиха с 0,2 на сто, или по-слабо от прогнозираните 0,3 на сто