Щатският долар поевтинява спрямо основните валути в четвъртък сутринта в очакване на първия предизборен дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп, който ще се проведе по-късно днес.

Участниците на валутния пазар очакват и публикуването в петък на майския PCE индекс (ценови измерител на разходите за лично потребление), който е ключов индикатор за инфлацията за Федералния резерв (Фед-централната банка на САЩ).

Стойността на щатската валута спрямо японската йената се понижи с 0.29% до 160.35 йени спрямо 160.81 йени предишния ден. В сряда йената достигна ново дъно от 1986 година.

Японските власти ще предприемат необходимите мерки за подкрепа на националната валута, заяви министърът на финансите на страната Шуничи Сузуки. "Искаме обменните курсове да се движат стабилно. Ние сме много загрижени за въздействието (на такива промени) върху икономиката. Ще анализираме причините за тези промени", каза министърът.

Инвеститорите продават йени за долари, тъй като централните банки на САЩ и Япония следват различни подходи в паричната си политика, посочват анализатори. На този фон японските власти са принудени да се намесят в подкрепа на националната валута на страната, която е поевтиняла с около 12 на сто спрямо долара от началото на годината, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се понижи с 0.13%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, загуби 0.15%.

Еврото се повиши спрямо долара с 0.12% и се търгува за 1.0694 долара спрямо 1.0681 долара при затварянето на сесията в сряда. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0689 долара.

Обменният курс на британския паунд към долара се повиши с 0.13% до 1.2638 долара спрямо 1.2622 долара в края на предишната сесия.

При слаб долар обикновено стоковите валути поскъпват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, нараснаха съответно с 0.27% до 0.6663 щатски долара за един "австралиец" и с 0.19% до 0.6091 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрол, канадският долар и норвежката крона се повишиха съответно с 0.11% до 1.3689 канадски долара за един американски и с 0.21% до 10.6627 норвежки крони за един американски долар.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижиха с 0.10% до 80.82 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent спаднаха с 0.06% до85.20 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.